Na první letošní výlet se usmálo slunce, Palackého kraj nabídl daleké výhledy

Vandr rodným krajem Františka Palackého se měl původně uskutečnit v půlce února. Deštivé počasí tehdy rozhodlo jinak – a ještě že tak. O uplynulé sobotě vykouklo zpoza mraků slunce a vrch Svinec, nejvyšší bod putování, nabídl krásný výhled nejen na okolí Nového Jičína, ale také třeba na Lysou horu.

Posunutí termínu zkrátka výletu, který měl být součástí Akademických dnů Univerzity Palackého, prospělo. Na patnáctikilometrovou trasu se sice se mnou vydalo jen sedm výletníků a občas nás potrápil silnější vítr, ale byl to příjemný den v koutu země, který pro většinu účastníků byl neznámý a tak trochu ve stínu nedalekého Rožnova pod Radhoštěm nebo Štramberka.

Avšak jak teď už větrači vědí, není to kout nezajímavý – Hostašovice se mohou pochlubit upraveným původním nádražím, v Hodslavicích stojí za podívání nejen rodný dům Františka Palackého (otevřený sezonně od dubna), ale také zdejší trojice kostelů včetně dřevěného svatostánku sv. Ondřeje a pak samozřejmě památková rezervace v Novém Jičíně. Z přírodních zajímavostí pak je třeba zmínit polštářové lávy, skálu tvořenou odkrytými vulkanickými horninami, anebo výše uvedený 546 metrů vysoký Svinec. Něco málo z výletu najdete na přiložených fotkách.

A protože už mám hotový plán na celé jaro, můžete zamířit sem, kde jsou k mání termíny dalších putování. Nejbližší se koná v sobotu 19. března, na Pepíky, kdy budeme hledat jaro v Kladecké dolině na Konicku.










Komentáře