Jarní putování povedou do skal, za vodou i do ztraceného města

Zima je zřejmě již definitivně na ústupu, a tak je třeba prozradit plán pěších výletů Větrání, na které se mnou můžete během jarních měsíců vyrazit. Zavítáme do Jeseníků i na Valašsko, také třeba na bývalé území vojenského prostoru Libavá či na Moravskou Saharu.

Jarní výletování zahájí v sobotu 18. března stejně jako vloni putování nazvané Hledání jara, tentokrát ovšem budeme jaro hledat v okolí půvabné hanácké dědiny Senička a podél břehů řeky Blata. O týden později už ale vyrazíme o vydatný kus dále od Olomouce, a sice na Svitavsko, kde projdeme zaniklou vsí Muzlov nebo zjistíme, jaký výhled poskytuje Dobře ukrytá rozhledna Járy Cimrmana v Březové nad Svitavou.

Druhá dubnová sobota bude patřit nenáročnému výstupu na nejvyšší horu Nízkého Jeseníku Slunečnou, podíváme se také do Moravského Berouna. Na Velký pátek je v plánu výlet malinko náročnější, jeho trasa totiž vede z Rapotína na nedávno otevřenou rozhlednu Bukovka a také třeba přes Městské skály u Šumperka. Poslední dubnový výlet na Den Země je pak vlastně náhradním termínem neuskutečněného podzimního výletu do Města Libavé alias ztraceného města, které se ovšem v poslední době díky zmenšení vojenského prostoru nachází.

Na květnových výletech nebude nouze o písek a skály. V sobotu 6. května vyrazíme na Moravskou Saharu, podíváme se také třeba k troskám kaple sv. Floriana nad Bzencem. Netradičně (ale opodstatněně) ve středu 10. května je pak v plánu výjezd až do javornického výběžku, kde navštívíme někdejší okresní město Vidnavu, z ní se pak vydáme k národní přírodní památce Venušiny misky, kde možná potkáme zdejší mýtické postavy Venušánky. Poslední květnovou sobotu zamíříme naopak blízko slovenských hranic, kde naše kroky povedou od Horní Lidče do Pulčínských skal.

O kamení bude i následující výlet, který je připraven na 10. června. Jeho trasa totiž povede po Břidlicové stezce do Budišova nad Budišovkou. No a konečně poslední jarní výlet nás v sobotu 17. června zavede do Šternberka, kde budeme na akci KČT Šternberk putovat po stopách historie tohoto města.

Zaujal vás některý z výletů? Pak zamiřte pro další informace na stránku o Větrání, kde mimo jiné najdete odkazy na události na Facebooku, v nichž můžete dát najevo svou účast. Pak už jen počkáte na podrobnější informace, které zveřejňuji průběžně, vždy nejpozději týden před termínem daného výletu, a hurá za poznáváním zajímavých míst Moravy a Slezska!

Komentáře