Velikonoce, den památek a plavební sezona - TurNovinky 13/2017

První dubnový den začala letošní turistická sezona - a rozhodně to nebyl žádný apríl. A protože se hodí vědět, co se kde v brzké době koná nebo kde přichystali jakou novinku, jsou tu aktuální Turistické novinky, zkráceně TurNovinky. Jen teda vyšly později, než měly. Ale není to na škodu, jsou totiž výživnější, než by možná v neděli byly...

Velikonoce ve skanzenech
Svátky jara, jejich tradicemi a zvyky ožijí o následujících víkendech moravská muzea v přírodě. V Hanáckém skanzenu v Příkazech je připraven velikonoční jarmark s pletením pomlázek a řemeslných ukázek nebo s divadelním vystoupením pro děti (více) na sobotu 8. března, ve Strážnici budou Velikonocemi žít i v neděli; tam ale půjde nejen o zvyky velikonoční, protože dojde třeba i na vynášení smrtky (více). Rožnovští zvou v neděli 9. dubna na mši v kostelíku ve skanzenu, odkud pak vyjde průvod městem k farnímu chrámu. Valašským velikonočním rejem pak Dřevěné městečko ožije přímo na svátky, od soboty do pondělka (více). Navíc se do Rožnova budete moci svézt vlakem s parní lokomotivou v čele.

Velikonoce na hradech a zámcích
Velikonoce se samozřejmě nevyhnou ani hradům a zámkům. Z těch spravovaných Národním památkovým ústavem namátkou lze mimo jiné o dubnových víkendech a svátcích navštívit velikonočně vyzdobený zámek v Hradci nad Moravicí (více). Na velikonoční dílničky pletení pomlázky nebo zdobení vajíček zve v sobotu 8. dubna zámek ve Velkých Losinách (více). Přímo o svátcích pak Velikonoce ozdobí a oživí například zámek Raduň (více), Bouzov (více) či Šternberk (více), také Telč (více), Dačice (více), Jánský Vrch (více), Rájec nad Svitavou (více) či Bítov (více). Z dalších hradů a zámků bude Velikonocemi žít například Sovinec (více) nebo zámek v Tovačově (více).

Mezinárodní den památek a sídel 
Nejen o Velikonocích ale budou nadcházející dny, blíží se totiž také Mezinárodní den památek a sídel, v rámci kterého bude možné na některých místech nahlédnout i do jinak nepřístupných prostorů. Jako například ve Velkých Losinách, kde v sobotu 15. dubna zpřístupní vybrané interiéry druhého patra vysokého zámku (více). Zámek v Lysicích zase ve dnech 16. a 17. dubna mimořádně zpřístupní zámecké zahradnictví s oranžerií (více), zdarma si pak návštěvníci v sobotu 22. dubna budou moci prohlédnout zámeckou zahradu s arkádou a sallou terrenou (více). Na Bítově připravili pro návštěvníky ve dnech 22. a 23. dubna zdarma volné prohlídky břitové věže a hradní zahrady (více). Šternberk zase v sobotu 22. dubna láká na speciální prohlídky hradu s restaurátory (více). Mimo památky spravované Národním památkových ústavem se pak můžete těšit například na komentované prohlídky městské památkové rezervace v Lipníku nad Bečvou (více), prohlídky vybraných památek za snížené vstupné spolu s celodenním programem v Napajedlech (více) či Příboru (více) nebo třeba na rozhled z kostelní věže v Bruntálu (více).

Památka roku 2016
Hrad Lukov na Zlínsku byl vyhlášen Památkou roku 2016 v tzv. menší kategorii soutěže, v níž Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska hodnotí v daném roce projektovanou či realizovanou obnovu objektů s památkovou hodnotou. Na Lukově, který prochází postupnou obnovou již od roku 1983, vloni dokončili opravu věže Svatojánky v nejvyšším místě hradního areálu a věž nabízející výhled na Zlínsko či Chřiby následně zpřístupnili návštěvníkům.

Padesátý Vandr
Nejstarším turistickým pochodem na Malé Hané a také na Hřebečsku je Vandr skrz Maló Hanó, na jehož trasy po okolí Moravské Třebové vyrážejí turisté již od roku 1968. Tuto sobotu 8. dubna se tedy koná jubilejní 50. ročník. Na stránkách pořádajícího Klubu českých turistů Moravská Třebová si můžete přečíst krátké pojednání k historii pochodu a samozřejmě také propozice aktuálního ročníku, pokud byste na něj chtěli vyrazit. V moravskotřebovském muzeu je také do půlky dubna přístupná výstava fotografií, map a dalších dokumentů souvisejících s touto oblíbenou turistickou akcí.

Pro zajímavost: Uvádí se, že nejstarším pochodem u nás je Bezručova Moravice, její 57. ročník se koná v dalším týdnu, v sobotu 15. dubna.

Nová trasa pro děti
Zámek ve Slavkově u Brna připravil pro letošní turistickou sezonu novou trasu pro děti. Na prohlídku zámeckých salonů si děti budou moci vypůjčit dobové kostýmy a zároveň budou řešit tajemství ztracené zámecké koruny. Trasa bude poprvé zpřístupněna o Velikonocích.

Na Prigl se vrátí lodě
Dopravní podnik města Brna zve na zahájení letošní plavební sezony na brněnské přehradě. V sobotu 29. dubna v 10:30 se zájemci budou moci svézt na lodi během krátké vyhlídkové plavby zdarma, poté se již popluje podle pravidelného jízdního řádu. Pozvánka zde.

Plavební sezona na Baťově kanálu letos kratší
O posledním dubnovém víkendu vyjedou lodě i na Baťův kanál, plavební komory se otevřou v pátek 28. dubna. Plavební sezona tak sice startuje o něco dříve, než je běžné, zároveň ale bude kratší, a to o měsíc. Na začátku září se totiž kvůli opravě břehů uzavřou úseky mezi Huštěnovicemi a Babicemi a na Strážnicku. Informace o Baťově kanálu jsou k mání tady.

Vítkovická ocel pro obranu republiky
Pod těžní věží dolu Hlubina v ostravských Dolních Vítkovicích je nově možné zhlédnout výstavu věnovanou podílu Vítkovických železáren na výstavbě prvorepublikového pohraničního opevnění. Zájemci si mohou kromě řady fotografií a dalších materiálů prohlédnout například původní protitankové překážky či střílny do lehkých pevnostních objektů. Výstava vznikla ve spolupráci s Klubem vojenské historie Opava a je součástí prohlídky prohlídky dolu Hlubina.

Nový park miniatur
V Bystřici nad Pernštejnem vznikne park miniatur. V těsné blízkosti dětského lanové centra mají vyrůst zmenšeniny významných staveb podél řeky Svratky. V plánu podél potoka v části Lužánky je na čtyřicet staveb, například Pernštejn, Zubštejn, zámek v Jimramově nebo klášter v Předklášteří. První stavby by přitom mohly stát už letos na konci léta.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře