Větrání se vydá do kraje vyhaslých sopek

Do nejstaršího města a mezi nejmladší sopky u nás zavítá další výlet ze série Větrání. Tím městem je Bruntál, v jehož okolí se tyčí několik vyhaslých čtvrtohorních sopek. Na jednu z nich, Venušinu, účastníci vystoupají za rozhledem po kraji.

Výlet to, podobně jako předchozí cesta na Hřebečsko, nebude z nejlehčích. Na turisty čeká sedmnáctikilometrová trasa mezi Bruntálem a Valšovem. Nejprve si větrači prohlédnou historické centrum Bruntálu, který je nejstarším institucionálním městem v České republice, a poté již zamíří mezi vrchy Nízkého Jeseníku. Zatímco Uhlířský vrch s barokním kostelem budou mít účastníci pouze na očích, nikoliv v nohách, trasa výletu nemine lávové proudy u Meziny a následně, jak již bylo zmíněno, vrchol Venušiny sopky s nadmořskou výškou 654 metrů. Sestup pak povede až nad hladinu přehrady Slezská Harta a k valšovskému nádraží.

Pokud je některý z účastníků zapojen do závodu M100, kde je za cíl překonat za rok stovku výškových kilometrů, může si s sebou vzít GPS, Venušina sopka je v uznatelných vrcholech tohoto závodu (více o něm zde).

Účastníci se sejdou v 8:30 před hlavním olomouckým nádražím, a to jako klasicky pod světelnou tabulí s odjezdy MHD. Vlak na Bruntál odjíždí před devátou hodinou, případní další zájemci mohou přistoupit po cestě nebo na nádraží v Bruntále, kde se v 10:30 provede prezence. Návrat z Valšova se předpokládá vlakem v 17:45 s příjezdem do Olomouce v 18:52. Jízdné vyjde maximálně na 180 korun na osobu, podle počtu cestujících na skupinovou jízdenku.

Účast na výletě je na vlastní nebezpečí. Doporučujeme teplé oblečení a dostatek jídla a pití s sebou. Jako tradičně si budou moci zájemci vypůjčit krokoměr ke změření svého výkonu. Psy nebojových plemen je možné na výlet vzít. V případě předpovědi nepříznivého počasí se výlet nejpozději den předem ruší. Pro aktuální informace sledujte událost výletu na Facebooku.

Akce je součástí turistické série Větrání webu Radost z pohybu a také Putování Moravou spolku Moravská národní obec, který propaguje moravskou kulturu a historii.

Komentáře