Přivítejte s Větráním jaro v Kroměříži

Na nadcházející sobotu připadá první jarní den a s ním také začátek série výletů Větrání. První cesta povede rovinatou krajinou podél toku Malé Bečvy a Moravy z Chropyně do Kroměříže.

Výlet to nebude nikterak náročný, jeho dvanáct kilometrů uteče jako voda v řekách, které trasa sleduje. Cesta začíná na vlakovém nádraží v Chropyni, hanáckém městečku, které je spojováno s bájným moravským králem Ječmínkem a také s kubistickým malířem Emilem Fillou, jenž se zde narodil. Na jeho život upomíná expozice v chropyňském zámku. Ten si minimálně zvenčí prohlédneme, než pak vyrazíme po břehu ceněného a chráněného Zámeckého rybníka vstříc Kroměříži.

Přes tok Malé Bečvy pak trasa zamíří k nejvýznamnější moravské řece, která nás dovede až do jednoho z nejkrásnějších měst v České republice. Kroměříž je proslulá svým zámkem a zahradami, které jsou zapsány v seznamu světové dědictví UNESCO. Vzhledem k počátku jara a turistické sezony zamíříme spíše do parkově pojaté Podzámecké zahrady a okrasnou Květnou zahradu si necháme na jindy. Určitě ale nevynecháme i prohlídku dalších míst v historickém centru města.

Sraz účastníků:
10:15 před Olomouc, hl.n., pod informační tabulí s odjezdy MHD
Cesta tam: 10:32 - vlak, 55 Kč (obyčejná jízdenka)
Cesta zpět: 16:20 - bus, 60 Kč
Délka výletu: 12 km, 3-4 hod.
Náročnost: nenáročná trasa rovinatou krajinou, silnice, zpevněné cesty
Popis trasy: modrá značka: Chropyně, žst. - Chropyně, nám. - Malá Bečva - Miňůvský most - Kroměříž, zámek - Kroměříž, žst, bus

FB událost


Komentáře