Hledání jara provázelo bláto, sníh i sněženky

Větrání vyrazilo v sobotu do přírodního parku Kladecko nedaleko Konice hledat jaro. Zima se sice ve svůj poslední den ještě nevzdávala vlády a vzduchem ještě tu a tam proletěla sněhová vločka, ale probouzející se krajina a velikonoční výzdoba na domech daly jasně tušit, že teplejší část roku už je tu.

Do terénu se vydalo dvaadvacet větračů, nejmladší zvládl blátivou lesní cestu v Kladecké dolině v kočárku. A právě při průchodu touto dolinou, kdy museli účastníci výletu zdolat postupné stoupání z Nectavského údolí ke vsi Kladky, byly krásně vidět jak dozvuky končící zimy, tak projevy nastupujícího jara. V Nectavě začínaly pučet stromy, ale o kus dále a několik metrů výše u cesty ležely zbytky sněhu.

V Kladkách se pak větrači pro lepší výsledek hledání rozdělili do dvou skupin – ta s nižším věkovým průměrem nabrala přes kopec směr Jesenec s barokním areálem zámku a kostela, ta starší pátrala po jaru na trase o něco málo delší – a narazila mimo jiné na jeskyni Průchodnice, kolem které se to jen hemžilo sněženkami, tradičními symboly přicházejícího jara.

Jasným důkazem teplejší části roku byla i rozbahněná a rozvodněná lesní cesta, kterou jen málokdo zdolal bez nánosu bláta na oblečení, i když si budoval pevný přechod na druhý břeh. Ale závěrečný kilometr do Konice podél zurčícího potůčku už byl pohodový, zakončený jedním oroseným v místní hospůdce za odměnu. A pak vykouklo i slunce.

Další výlet, kterého se můžete společně se mnou zúčastnit, se uskuteční v sobotu 9. dubna a povede na Valašsko, kde je v plánu 17kilometrová trasa z Valašské Polanky do Vizovic s „mezipřistáním“ ve Vsetíně. Informace k výletu najdete tady, případně na Facebooku.

Komentáře