Hrad Brníčko dobyt, déšť nedéšť, bláto nebláto

Přestože počasí o uplynulém víkendu nebylo zrovna výletové a původně zamýšlený špacír Valašskem byl přesunut na červen, připsalo si Větrání další úspěšnou výpravu. Nepříliš početná, ale o to nadšenější skupina větračů včera dobyla hrad Brníčko na Zábřežsku.

A bylo to dobytí se vším všudy, i s asistencí kamer, jak dokládá tento krátký film, který na hradě vznikl. Ale pěkně popořádku. V Olomouci na sraz před hlavním nádražím dorazili v dešti tři turisté, další se přidal do vlaku v Zábřehu, společně s vedoucím výpravy - mnou tedy skupina dobyvatelů čítala pět osob.

Trasa byla jasná – Bludov, Sudkov, Kolšov, Brníčko a po krátké pauze vyrazit do kopce k hradu. Tady kroky dobyvatelů ztížila přírodní překážka – rozbahněná, v některých úsecích poměrně strmá cesta. Nicméně s tou si větrači poradili a brzy se již kochali pohledem na hradní zdi a výhledem na podhradí a okolí. Po prohlídce toho, co z hradu zbylo, pak vyvstala otázka, kudy dolů, protože onu rozbahněnou cestu by nejspíš všichni do jednoho sjeli nedobrovolně po zadnicích.

Naštěstí k hradu vede z druhé strany ještě příjemná polňačka, takže se větrači bez úhony a se zpěvem na rtech mohli vydat směrem na Zábřeh, kde deštivý, ale přece pohodový výlet u sochy zdejšího rodáka, cestovatele a dobrodruha Jana Eskymo Welzla oficiálně zakončili.

Příští špacír povede v sobotu 23. dubna na olomoucký Svatý Kopeček se známou poutní bazilikou, ale i řadou dalších zajímavostí. Vydáme se k němu ovšem z Bohuňovic, aby ta cesta nebyla zas tak jednoduchá, a v průběhu se podíváme třeba na ruiny kartuziánského kláštera v Dolanech. Sraz v Olomouci před nádražím v 9:20, odchod z bohuňovického nádraží v 10:10. Více brzy v pozvánce.













 

Komentáře