Větrači si vyšlápli prosluněným pohraničím

Série výletů Větrání v sobotu ukrojila další část ze svého jarního plánu. V době, kdy se připomíná konec druhé světové války, větrači tak trochu symbolicky vyrazili k hranici s Polskem za prvorepublikovými bunkry a také výhledy mezi Starým Městem a Ostružnou.

Byť temná historie 30. a 40. let minulého století provázela větrače po většinu cesty, nebyly pěchotní sruby a menší řopíky to jediné, co dvanáctku účastníků uchvátilo. Půvabná krajina v okolí Starého Města, kde se Rychlebské hory teprve zvedají z Kladského sedla, totiž nabízí parádní výhled na masiv Králického Sněžníku na straně jedné a na jesenické velikány na straně druhé.

Je nutné však za těmito výhledy a vlastně i za bunkry vystoupat nad pohledné městečko, s třísetmetrovým převýšením si ovšem zdárně všichni poradili včetně dvou dětí. Červená trasa nejprve větrače zavedla k pěchotnímu srubu STM 33, který si někteří doslova prolezli skrz naskrz, sousední bunkr Svah byl sice uzavřený, ale to při odpočinku na prosluněné stráni nikomu nevadilo.

Cesta pak pokračovala přes osadu Kronfelzov a Holý vrch, kde větrači dosáhli nejvyššího bodu putování, 850 metrů nad mořem. Poté už postupně sestoupili k Ostružné, kde došlo na zaslouženou odměnu v podobě oběda a na závěrečnou společnou fotku. Ti, co nepospíchali domů, si ale ještě po jídle vyšlápli k tubusům větrných elektráren, které jsou už nějaký ten rok dominantou Ostružné. A tím byl naplněn i název výletu – Mezi bunkry a větrníky.

Další výlet Větrání se uskuteční již ve středu 11. května v rámci Sportovního dne Univerzity Palackého, tentokrát se vyráží k Javoříčku a do Bouzova. Podrobnosti najdete zde.







Komentáře