Podzimní Kosíř stál za to, výhledy ale opět nenabídl

Na Velkém Kosíři alias hanáckém Mont Blanku se včera po měsíční pauze vrátila do terénu série pěších výletů Větrání, aby zahájila svůj třetí ročník. Přestože počasí bylo podobné jako vloni (viz loňský report), tedy pod mrakem a bez příslibu dalekých výhledů z rozhledny, vydalo se na nenáročný výstup na hanáckou velehoru osmnáct účastníků včetně toho dosud nejmladšího, sedmitýdenního Adámka.

Trasa na vrchol tentokrát vedla z půvabných Slatinek, kde si však hlavní díl pozornosti vysloužil rozcestník s nápisy jako "Papua-Nová Guinea - Pozor, lidožrouti!, Praha - Pozor, darmožrouti!". Kolem dvanácté skupina turistů s kočárkem toho nejmladšího, který ještě těžko mohl cestu urazit po vlastních nohách, dorazila pod rozhlednu, na kterou část účastníků v očekávání přece jen nějakého výhledu vystoupala, ostatní obklopili s napíchnutými buřty oheň.

Když se skupina dala znovu dohromady, došlo na společnou fotku a cesta pokračovala do cílové destinace - Čech pod Kosířem. Tady turisté vzali zavděk posezením v zámecké oranžerii, která je po rekonstrukci zařízena jako levandulová kavárna, a přečkali tu odpolední dešťovou přeháňku. A protože zbývalo dost času do odjezdu autobusu domů a Čechy nabízejí mnohem více než jen kavárnu, rozutekla se skupina do různých koutů hanácké dědiny. Někdo se vydal na procházku zámeckého parku, někdo vyrazil za porcí teplého jídla, jiní navštívili zdejší Hasičské muzeum v objektu bývalé továrny na stříkačky a další hasičské vybavení firmy Smekal (přečíst si o ní můžete zde).

Před odjezdem autobusu se zase všichni sešli, zkontrolovaly se krokoměry těch, kteří si je na cestu zapůjčili, a Hanka, které ukazoval displej přístroje nejvíce našlapaných kroků, dostala za svůj výkon sladkou cenu. A pak už se jelo domů a začalo se stmívat...

Příští výlet Větrání se koná za týden v neděli 16. října. Cesta to bude časově náročnější, pojede se totiž až k Javorníku na Jesenicku, kde se zamíří do Račího údolí se stoletou secesní tančírnou nebo k Čertovým kazatelnám. Propozice výletu si můžete nastudovat tady, další termíny Větrání pak na této stránce.








Komentáře