Slunečnou si větrači užili se sluncem nad hlavou

Navzdory předpovědi počasí, která slibovala téměř celodenní lehký déšť, prohřívalo v sobotu kopce a lesy Nízkého Jeseníku slunce a další z jarních výletů Větrání tak dostál svému názvu. Za sluncem na Slunečnou se vydalo patnáct dvounohých větračů a jedna čtyřnohá.

Patnáctikilometrová trasa začínala v Lomnici u Rýmařova, na tamním vlakovém nádraží, a to i přes fakt, že výprava absolvovala většinu cesty kvůli výluce autobusem. Hned z rána se přitom nad hlavami výletníků smálo slunce, takže postupné stoupání na hřeben Slunečné bylo velmi příjemné, a než výprava došla na začátek lesa, nabídlo i parádní výhled na okolí Lomnice nebo třeba Uhlířský vrch u Bruntálu a také dostatek důkazů, že jaro i tady už propuklo naplno.

S lesem zmizely výhledy, zato však vyvstala potřeba dobře promýšlet každý další krok, neboť cesta dále byla bahnitá a rozježděná stroji lesníků. Většině to však byla jedno, však se nechystali hned po návratu do Olomouce na koncert do divadla a s trochu bláta se jednoduše na jaře počítat musí. Cesta i přes občasné smočení nohou při chybném zvolení trasy pohodově ubíhala, pauza na Vysokém kameni ovšem přinesla smutný pohled na mrtvého jezevce, který ležel při zdejším altánku. Pro mnohé to bylo vůbec poprvé, co ve volné přírodě toto zvíře viděli, bohužel zrovna takto…

Vrchol Slunečné není nikterak nápadný a nebýt toho, že právě tu duněly stroje těžící dřevo, zřejmě by ho všichni bez zpomalení přešli. Skupina se totiž zastavila až u nedalekého vysílače, kde je turistický rozcestník a také uschována vrcholová kniha, do které samozřejmě přibyl nový zápis.

Po skupinové fotce u „vrcholového“ rozcestníku výprava lesem (a opět přes krátký bahnitý úsek) a mezi pastvinami sestoupila k Moravskému Berounu, kde byla v plánu prohlídka Křížového vrchu. Na něm kdysi stával berounský hrad, nyní se k jeho vrcholu s kaplí stáčí křížová cesta a její okolí je parkově upravené – je přitom vidět, že město o park a různé pomníčky, drobné stavby a záhony pečuje. Větrači si poté ještě prohlédli náměstí a pak už zamířili, stále se sluncem nad hlavami, do Ondrášova na vlakové nádraží, odkud odjeli, opět výlukovým autobusem, domů.

Příští výlet Větrání se koná již tento pátek, tedy na Velký pátek - vyráží se za výhledem z nové rozhledny Bukovka nad Rapotínem u Šumperka. Více než patnáctikilometrová převýšením náročnější trasa povede z nádraží v Petrově nad Desnou na Bukovku a následně přes Městské skály do Šumperka. Sraz účastníků v 8:15 před hlavním nádražím v Olomouci. Více informací najdete tady.














Komentáře