Po stopách přerovského zubra i lovců mamutů

O tom, že Přerov není jen vlakové nádraží a chemička, se budou moci přesvědčit všichni ti, kteří v sobotu 1. listopadu vyrazí na vycházku Od zubra k mamutovi v rámci turistické série Podzimní větrání.

Kdo zná Přerov pouze z vlaku, nejspíš tomu neuvěří, ale jde o město s dlouhou historií. Archeologické vykopávky na Předmostí potvrzují pravěké osídlení lovci mamutů, které připomíná naučná stezka vedoucí ze sídliště až k soše mamuta Tomíka na Čekyňském kopci.

Není to ale jen pravěk, který nechal v historii a tváři města stopy. Přerov se ve svém středu může pochlubit klidným Horním náměstím se památník humanisty Jana Blahoslava a zámkem, jehož zástavba se rozkládá za středověkými hradbami na břehu Bečvy. Pokud pak návštěvník Bečvu přejde, dostane se do městského parku Michalov, který volně přechází do lužního lesa národní přírodní rezervace Žebračka.

Všechny tyto přerovské fenomény účastníci vycházky uvidí. Sraz turistů v Olomouci je naplánován na 9:30 před hlavním nádražím pod velkou světelnou tabulí se spoji, 9:55 odjíždí rychlík na Přerov, kde bude možné připojit se ke skupině před tamním nádražím. Vycházka bude asi 14 kilometrů dlouhá, očekávaný návrat do Olomouce po 15. hodině.

Výlet do Přerova bude pátou událostí v rámci Podzimního větrání Radosti z pohybu a projektu Zaparkuj, dosud účastníci zavítali ke Kartouzce u Svatého Kopečku nebo na Velký Kosíř. Vycházka do Terezského údolí se předposlední říjnovou středu kvůli špatnému počasí neuskutečnila. Zájemci se však do Terezského údolí podívají na druhý pokus ve středu 5. listopadu.

FB událost Od zubra k mamutovi
FB událost Terezské údolí na druhý pokus

Komentáře