Olomouc: Kaple sv. Anny na Lazcích

Pokud před někým vyslovíte jméno olomoucké části Lazce, většině lidí se bezpochyby vybaví panelové sídliště rozkládající se na dohled městského centra mezi toky Mlýnského potoka a Moravy. Lazce ovšem mají historii o něco delší, dokladem toho je kaple sv. Anny v Lazecké ulici.

Kaplička se zvonicí při rušné silnici na Uničov stojí od roku 1841, kdy si ji postavili zbožní obyvatelé tehdy ještě malé a vlastně docela bezvýznamné osady na břehu Moravy, kteří jinak za pobožnostmi chodili na Hradisko. U kapličky stával ještě kříž, ale ten zmizel v 50. letech minulého století. Sousední lípa se však nad kapličkou košatí dál.

Kaplička je tak vlastně jednou z mála připomínek starých Lazců, ale zase ne těch nejstarších. V dobách před výstavbou tereziánské pevnosti se osada o několika domech a mlýnu rozkládala hned za severními hradbami města, dokonce již od 13. století - z té ovšem nezbylo vůbec nic. Při budování obranného bastionového systému byla stržena a pro osm rodin starousedlíků byly postaveny nové domy o kilometr dále po cestě k Uničovu. Tedy zhruba tam, co stojí dodnes kaple sv. Anny...


Komentáře