Moravský fotokoutek slaví páté narozeniny!

Dnes je to přesně pět let, co jsem na Facebooku založil stránku, kterou jsem pojal jako virtuální galerii z mých tehdejších toulek po naší zemi - Moravský fotokoutek. První nahranou fotkou byl pohled na zasněžené Svitavy, takový běžný obrázek, který se v červnu dává na internet. 

Původně mělo jít opravdu jen o galerii bez vážnějších úmyslů, kdyby počítač nahlásil K.O. a zrovna bych neměl své úlovky zálohované po discích, ať se aspoň ty lepší z nich zachovají ve virtuálním prostoru Facebooku, který oproti třeba Rajčeti nabídl možnost komentovat a dále sdílet fotky. Po pěti letech už ale fotokoutek beru jinak - jako galerii zajímavých i obyčejných míst na Moravě a ve Slezsku na začátku 21. století. Jednou bych chtěl sednout s vnoučaty a ukázat jim (ať už na Facebooku nebo na nějaké jiné stránce - kdo ví, co se objeví za vychytávku zítra), jak to tu vypadalo, když byl děda mladý. Pokud je to tedy bude zajímat. Nejdřív toho ale potřebuju ještě dost projet a foťákem zachytit.

Paradox je, že v době pátých narozenin stránky jsem spíše imobilní a kvůli namoženým šlachám v koleni už měsíc víceméně jen ležím a fotky na stránku tahám z archivu. Až teprve včera jsem vyrazil s berlemi a foťákem do Litovle, přece jen hanácké Benátky byly také jedním z míst, která se ve fotokoutku objevila jako první. Původně jsem tam zamířil hlavně kvůli lepší fotce Svatojánského mostu do nedávného článku o našich zajímavých mostech, avšak objevil jsem třeba i jednu nepovedenou stavební proměnu - viz fotka vlevo. Snad další domy, které se momentálně v Litovli opravují, dopadnou lépe.

Kam všude jsem už zavítal, a tedy odkud najdete ve fotokoutku obrázky, napoví mapa níže, zároveň i ukazuje, kde má můj "celoživotní projekt" zatím mezery. Uvidíme, co bude za dalších pět let...

Na závěr ještě odpověď na kdysi položenou a pak ještě několikrát zopakovanou otázku: proč je to Moravský fotokoutek, a ne Moravskoslezský, když v galeriích jsou i fotky z míst ve Slezsku? Inu, na začátku to měla být galerie jen moravských lokalit, ovšem postupně se rozrostla i o Jesenicko nebo Opavu a zároveň počet jejích fanoušků vystoupal přes dvě stě, u takových stránek už Facebook nedovoluje změnu názvu. A zakládat novou stránku se zatím nechystám.

A nyní tedy přeji Moravskému fotokoutku jen to nejlepší, dobrý obraz, stále více fanoušků (i když netlačím s propagací skoro vůbec na pilu) a hlavně aby mě neopustil elán!


Komentáře