Červencové Větrání zakončí výlety k žábě a do moravských Sudet

Tento týden mohou turisté vyrazit na poslední dvě červencová Větrání. Již zítra se mohou zúčastnit šestikilometrové odpolední procházky do Tršic, v sobotu pak kroky větračů povedou po naučné stezce Údolím Bystřice.

Na zítřejší odpolední procházce se účastníci zavítají do obce Tršice, známé především pěstováním chmele, ale nejen jím. Symbolem obce se totiž před několika lety stala socha žáby, kterou zhotovil Michal Olšiak jako poctu bývalému majiteli zdejšího panství Jiřímu Žabkovi z Limberka. Přestože se socha stala zajímavou atrakcí, některým přijde nevzhledná a nedůstojná. Větrači se také podívají na zdejší zámek, původně gotickou tvrz, nebo k vodopádu, který hučí za zámkem.

Sraz účastníků je ve 14:15 u stanoviště 10 na olomouckém autobusovém nádraží v Hodolanech, odkud odjíždí v 14:25 autobus směr Velký Újezd. Samotný špacír pak začne na dolní zastávce v Daskabátu, odtud se turisté vydají lesem, podél přehrady, která jistě v parném dni nabídne osvěžení, a přes lokalitu zvanou Amerika do Tršic. V 18:50 pak jede autobus zpět do Olomouce. Každá z cest vyjde na 28 korun.

Sobotní Větrání zamíří do údolí řeky Bystřice, kudy jednak prochází železniční trať z Olomouce do Opavy a jednak také naučná stezka údolím. Železnici účastníci výletu využijí k dopravě na začátek naučné stezky v Hrubé Vodě a následně pak k cestě zpět do Olomouce z Domašova nad Bystřicí, kde třináctikilometrová stezka končí. Díky informačním tabulím stezky pak poznají zajímavosti tohoto krásného údolí.

Sraz výletníků je v tomto případě v 8:30 před hlavním olomouckým vlakovým nádražím, osobní vlak do Hrubé Vody odjíždí v 8:59. Cesta vyjde na 35 korun. Zpět v Olomouci větrači budou nejpozději v 17 hodin, podle tempa a dalších okolností. Návrat z Domašova bude stát 48 korun.

Výletníci se obou Větrání účastní na vlastní nebezpečí a jsou povinni dodržovat obecná pravidla pohybu v přírodě (viz web KČT). V případě nepříznivého počasí se výlety ruší. Přihlásit se dopředu není nutné, můžete však využít facebookových událostí: Tršice a Bystřice.

Komentáře