Výstup na Velký Kosíř zahájí druhý ročník Větrání

Hanácké Mont Blank. Za touto lichotivou přezdívkou se skrývá Velký Kosíř, dle alpských měřítek bezvýznamné návrší, ve výškových poměrech rovinaté Hané ovšem se svými 442 metry dominantní vrchol západní části Olomoucka. A že to není úplně prcek, se přesvědčíme v sobotu 17. října na druhém ročníku výstupu v rámci turistické série Větrání.  

Velký Kosíř je jedním z nejjižnějších výběžků Zábřežské vrchoviny, od roku 2000 je chráněn jako přírodní park s několika přírodními památkami a rezervacemi, z nichž jsou nejvýznamnější Růžičkův a Státní lom nebo Studený kout. Kosíř proslul také jako archeologická lokalita, o všech zajímavostech vyprávějí tabule naučné stezky. V poslední době ale láká především půvabná dřevěná rozhledna na vrcholu, která nabízí výhled na pořádný kus Hané i přilehlé lesy Bouzovské vrchoviny. Pod věží je vybudováno odpočívadlo s ohništěm, kde si lze za každého počasí opéct párek a načerpat síly na další cestu.

Zatímco vloni jsme na Kosíř zamířili ze Slatinek, letos putování k rozhledně na vrcholu začne na vlakovém nádraží v Drahanovicích. V plánu je zhruba jedenáctikilometrová trasa, zčásti vedená po zelené turistické značce a zčásti po naučné stezce, která provází kosířskými zajímavostmi. Není ovšem pevně daná, přece jen je podzim a takový déšť může z jindy pěkné pěšiny nadělat pořádnou porci bláta pro každého.

Nicméně jisté jsou následující informace: Sraz účastníků je v 8:30 na vlakovém nádraží Olomouc-město (z hlavního nádraží tramvají 2 nebo 7 na zastávku Nádraží město). Vlak odjíždí v 8:40, jízdenka běžně stojí 32 korun, ale dohodneme se na skupinách, aby cesta byla levnější. Po přestupu v Senici na Hané budeme v 9:13 v Drahanovicích. Okolo 11. hodiny dosáhneme vrcholu a rozhledny, vstupné je 20 korun. Až se pokocháme výhledem, posedíme u ohniště a opečeme buřty (párky či jiné dle chuti s sebou) a vydáme se na druhou část cesty. Ze Slatinic se do Olomouce vrátíme nejpozději autobusem s odjezdem v 16 hodin, lístek stojí 28 korun.

Svoji účast můžete potvrdit ve facebookové události. Tu sledujte i pro případné změny výletu – v případě předpovědi nepříznivého počasí (vytrvalý déšť, silný vítr) bude přeložen na náhradní termín.

Výstup na Velký Kosíř se neformálně zahájí druhý ročník turistické série Větrání, kterou pořádá autor tohoto blogu pod hlavičkou webu Radost z pohybu, jenž vzniká na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Zároveň je též součástí seriálu Putování Moravou, který organizuje spolek Moravská národní obec, jehož je autor členem.

Komentáře