Hanácké Mont Blank z pěti směrů

Kdysi dávno přepadli Ječmínkovo království čerti, kteří se chtěli zmocnit tohoto úrodného kusu Moravy. Hanáky chtěli vyhnat salvou balvanů, ovšem ti se pod vedením Ječmínka nenechali zastrašit, bránili se svými kosíři, zahnutými noži. V tu se objevil sám král pekel a největší balvan zamířil na Ječmínka. Ten se ohnal svým kosířem a ďábla poranil na ruce, že balvan pustil na zem. Čerti se dali na ústup. Ďáblův balvan ovšem zůstal, časem povyrostl a dostal podobu kosíře…

2-7 km (viz konec tipu) / mapa / okres Prostějov

Tak podle pověsti vznikla nejvyšší hora Hané a nejjižnější výběžek Zábřežské vrchoviny Velký Kosíř. Jeho vrchol s nadmořskou výškou 442 metrů je jen o 220 metrů výše než střed Olomouce nebo Prostějova, v mírně zvlněné hanácké krajině je však skutečnou dominantou. Přezdívku Hanácký Mont Blank si zaslouží, byť někteří ji vyslovují s láskou, jiní s posměchem.

Velký Kosíř je oblíbenou turistickou lokalitou, kam míří za čerstvým vzduchem a relaxací nejen lidé z blízkých vesnic a měst, ale i ze širokého okolí. Zdolat zalesněný vrchol, který je prohlášen přírodním parkem, totiž zvládne bez sebemenších problémů každý, nahoře pak čeká zasloužená odměna, tedy zázemí pro zaslouženou odměnu – posezení s ohništěm. V roce 2013 tu také byla, po šedesáti letech od stržení původní dřevěné vyhlídkové věže, otevřena pohledná rozhledna, která ze své plošiny ve výšce 25 metrů nabízí výhled na kus Hané i Konicka.

Mánesův zámek
Rozhledna a ohniště a nejsou jediné, co Velký Kosíř nabízí. Na vrchol se dá totiž vyrazit ze všech světových stran a pokaždé lze po cestě něco zajímavého objevit. A kdybyste si náhodou nevšimli, upozorní tabule dvou naučných stezek, které se pod rozhlednou setkávají. Začněme trasou nejkratší a zároveň nejprudší, z Čech pod Kosířem. V turistických mapách je žlutě značená, od kostela v Čechách je to k rozhledně něco málo přes dva kilometry, od autobusové zastávky o něco více. Vyplatí se však nejprve podívat po obci, která se může pochlubit muzeem kočárů či hasičské techniky a především empírovým zámkem, který obklopuje rozsáhlý romantický park. Na zámku býval častým hostem malíř Josef Mánes, o němž pojednává nová zámecká expozice (od dubna 2016).

Dalším výchozím místem k cestě na Velký Kosíř může být vlakové nádraží v Čelechovicích na Hané. Zeleně značená pětikilometrová trasa je vhodná pro cyklisty, od rozcestí Bunička za obcí vede až na vrchol mírně stoupající lesní silnice. Ještě než však vkročíte či vjedete do lesa, zaujmou informační tabule, na níž se hovoří o kosířských lomech, zdejší fauně a floře a paleontologických nálezech. Mezi dvěma lomy přitom silnice vede – po levé straně je bývalý Růžičkův lom, vpravo pak Státní lom, oba chráněné jako národní přírodní památky. Mimo jiné tu byl zaznamenán nejsevernější výskyt hned několika rostlinných teplomilných druhů nebo a žije tu na padesát desítek druhů denních motýlů. U silnice v blízkosti Státního lomu stojí památník upomínající na 100. výročí narození Františka Palackého, po cestě dále silnici lemují staré ovocné sady a pak už pokračujete lesem až k rozhledně.

Malý Kosíř
V poslední třetině se připojí silnice, nebo chcete-li cyklostezka od Slatinek. Pohledná obec Slatinky leží na východním úpatí Velkého Kosíře jižně od známějších lázeňských Slatinic, o kterých bude ještě řeč. Mezi oběma obcemi se do výšky 317 metrů nad mořem zvedá Malý Kosíř s četnými tůněmi obývanými čolky, vyskytuje se zde u nás silně ohrožená bylina vstavač kukačka. O tom všem poví naučná stezka, která okrajem intravilánu Slatinek prochází a míří do lesa proti proudu potůčku Deštná, od hájenky na konci obce je to k rozhledně dva kilometry mírným stoupáním. Cyklisté mají cestu dvojnásobnou a zčásti bez doprovodu naučné stezky. Poblíž jedné ze zatáček se ovšem nacházejí terénní náznaky dávného hradiště či kultovního místa Varhany, takže stojí za to na chvíli na jedné z křižovatek s lesními pěšinami sesednout z kola. Jen ještě dodejme, že do Slatinek se nejlépe dostanete autobusem Olomouc – Slatinice, stačí vystoupit na zastávce Větřák a do vsi dojít úvozem pěšky. K rozhledně je to od zastávky v pěší variantě něco málo přes tři kilometry.

Pokud z autobusu vystoupíte až na náměstí ve Slatinicích, můžete se do Slatinek „vrátit“ přes Malý Kosíř anebo můžete po žluté značce vyrazit proti proudu potoka Slatinka. Každopádně neškodí malá procházka po obci, známé sirnými lázněmi. Kousek od kostela a školy je k ochutnání pramen sv. Václava, jen pár kroků od autobusové zastávky lze navštívit muzeum veteránů, z náměstí je přístupný i lázeňský areál, který volně přechází v kosířský les. A nyní již zpět na žlutou značku, která sice může po dešti dát trochu zabrat, avšak zase na ní narazíte na stanoviště s návody na jógové cviky, značená je i odbočka k památníků leteckého neštěstí z roku 1998, kdy se zde zřítil vrtulník vracející se na základnu v Přerově, čtveřice letců pád nepřežila. Žlutou značku je dále potřeba pozorně sledovat, tu a tam dokážou lesní pěšiny zmást, avšak pokud si dáte pozor, brzy dosáhnete rozcestí Nad Gabrielovem a odtud je to k rozhledně už jen kousek. Ještě předtím ovšem narazíte na tabuli informující o tzv. Kobylí hlavě, v níž měl být ukrytý poklad, a nálezu tzv. Kosířské Venuše, torza hliněné sošky ženy z mladší doby kamenné.

Někdejší tvrz a statek
Co to byl Gabrielov, pak prozradí poslední z cest na vrchol Kosíře, kterou chceme představit, a sice ze Lhoty pod Kosířem, případně Ludéřova či Drahanovic, které leží na stejné trati jako Slatinice nebo Čelechovice. V Drahanovicích stojí za obhlídku Černá věž, pozůstatek gotické tvrze, také kostelík sv. Jakuba, pak lze po silnici dojít až na rozcestí zeleně značené trasy na začátku Lhoty pod Kosířem. Anebo z Drahanovic vyrazit na Ludéřov a napojit se na zelenou v Kníničkách. Nicméně poté doporučujeme projít Lhotou, a pokud bude otevřeno, zastavit se na chvíli v místním pivovárku Kosíř. Pak se lze buď vrátit na zmiňovanou zelenou anebo jít po silnici dále za obec a na Velký Kosíř zvolna stoupat po lesní cestě, kudy vede i značená cyklostezka. Zelená a cyklostezka se spojí jen kousek od místa, kde informační tabule u rybníčka hovoří o zaniklém statku Gabrielov, který patřil zámeckým pánům z Čech pod Kosířem. V blízkosti rybníčku jdou vidět pozůstatky jeho zdí, níže po cestě k zastavení vybízejí nedávno obnovená Boží muka, o kus dále pak zase dřevěné posezení. Ke zmíněnému rozcestí Nad Gabrielovem to ovšem není daleko, stejně tak k rozhledně…

Nyní už nezbývá než popřát dobré počasí (a tím štěstí na otevřenou rozhlednu), pěkný výhled a dobrý párek.

Kilometrová rekapitulace tras k rozhledně:
2,4 km ze zastávky busu Čechy pod Kosířem, sokolovna, žlutá značka
3,3 km ze zastávky busu Slatinice, Větřák přes Slatinky, naučná stezka
4,6 km z náměstí ve Slatinicích přes Malý Kosíř, naučná stezka
4,6 km z náměstí ve Slatinicích, žlutá značka a naučná stezka
5 km ze zastávky vlaku Čelechovice na Hané, zelená značka
5,1 km ze zastávky busu Slatinice, Větřák přes Slatinky, cyklostezka
5,9 km ze zastávky vlaku Drahanovice přes Kníničky, zelená značka
7,3 km ze zastávky vlaku Drahanovice přes Lhotu p. Kosířem, silnice

Komentáře

Okomentovat