Tajemné stezky, průvodce tak trochu jinak

Na knižním trhu lze sehnat stovky nejrůznějších průvodců po naší zemi. Někdy podrobnějších, jindy stručných, někdy pro cyklisty a jindy pro rodiče s dětmi, někdy obecných a jindy třeba jen o radničních věžích. Nedržel jsem v ruce všechny, ale dovolím si tvrdit, že jsem našel knihy, které z tohoto kvanta vyčnívají.

Jedná se o kousky z edice Tajemné stezky nakladatelství Regia. O moravských a slezských lokalitách zatím vyšly čtyři díly: Toulky Vysočinou, Po proudu Dyje krajem vína a slavné historie, vloni na podzim Cestou necestou za tajemstvím Hrubého Jeseníku a zkraje letošního roku byl v Uherském Hradišti pokřtěn díl Chřiby - strážci středního Pomoraví. Knihy mají na svědomí regionální autoři, například díl o Jeseníkách napsal zábřežský spisovatel a moderátor Českého rozhlasu Olomouc Miroslav Kobza.

Ono vlastně nejde o klasické turistické průvodce, ale o sbírky příběhů, pověstí, historických útržků a nejrůznějších zajímavostí vztahujících se k místům v dané oblasti, to vše "neškolsky" a čtivě napsané a doplněné množstvím starých pohlednic a fotografií, případně ilustrací. V podstatě sbírky inspirací pro naplánování výletu. Krásné sbírky.

Už když jsem do ruky chytil právě Kobzův jesenický díl, bylo mi jasné, že nesmí v mé knihovně chybět. A poté co jsem si přinesl domů Toulky Vysočinou, už můžu říct jen dvě věci: že si obstarám i Chřiby a Podyjí a že by tyto čtyři povedené kousky neměly chybět ani ve vaší knihovně. A vlastně za třetí, že se těším na další. Třeba jednou dojde i na mé rodné Hřebečsko...

Každý z dílů má kolem 200 stran a stojí do 300 korun, kompletní nabídku této edice včetně knih o lokalitách v Čechách najdete na stránce nakladatelství Regia a samozřejmě na pultech dobrých knihkupců.

Komentáře