Větrání se vydá do valašských kopců

POZOR! Z DŮVODU PŘEDPOVĚDI ŠPATNÉHO POČASÍ VÝLET PŘESUNUT NA 11. ČERVNA!

Po stopách portášů, někdejších strážců veřejného pořádku na Valašsku, se v sobotu 9. dubna vydají účastníci dalšího z výletů série Větrání. Sedmnáctikilometrová trasa povede z Valašské Polanky do výrobou slivovice proslulých Vizovic.

Slivovice ale zdaleka není tématem a smyslem výletu. Těmi jsou jiné, méně nápadné turistické zajímavosti tohoto regionu. Zrána si turisté během čekání na vlak podle zájmu prohlédnou kousek Vsetína, z Valašské Polanky pak zamíří k vrcholu Vartovna (651 metrů nad mořem), na němž stojí stejnojmenná kovová rozhledna. Ta byla otevřena v roce 2009 a její plošina skýtá výhled na Vizovické, Hostýnské a Vsetínské vrchy, Beskydy nebo Malou Fatru.

Z Vartovny výletníci sestoupí po naučné stezce Portášská do vsi Jasenná, kde stojí dochované roubené Mikuláštíkovo fojtství nebo socha portáše jako památník na tento sbor ochránců pořádku ve valašských horách. Trasa do Vizovic pak pokračuje po náspu nedokončené Baťovy železnice. Ve Vizovicích si turisté prohlédnou dominanty města a podle času do odjezdu vlaku možná dojde i na ochutnávku zdejší „ohnivé vody“ – za odměnu.

Účastníci Portášského špacíru se sejdou v 7:20 před olomouckým hlavním nádražím. Návrat je plánován ze směru od Otrokovic do 19. hodiny. Ranní cesta vyjde dle tarifu Českých drah na 150 korun, zpáteční cesta z Vizovic pak na 110 korun na osobu. Je možné domluvit se na skupinové jízdence.

Trasa výletu měří něco málo přes 17 kilometrů, s ranní procházkou po Vsetíně až 20 kilometrů. Vzhledem k délce a kopcovitému terénu s celkovým stoupáním přes 300 metrů není vhodná pro děti, případně osoby, které nejsou zvyklé na delší chůzi. Nicméně účast všech je na vlastní nebezpečí.

Pořadatelé si vyhrazují právo na změnu trasy s ohledem zejména na předpověď počasí. V případě předpovědi trvalého deště nebo silného větru se akce nejpozději v pátek 8. dubna do poledne ruší.

Facebooková událost výletu
Další termíny Větrání

Komentáře