Olomouc: Socha sv. Floriána ve Skrbeni

Patří a nepatří sem. Řeč je o soše sv. Floriána, která již dlouhou dobu stojí na dvoře statku ve Skrbeni a je zdejší nejvýznamnější památkou. Původně ovšem stála v Olomouci, i když jen krátce, a dá se k ní pohodlně dostat městským autobusem.

Monumentální socha sv. Floriána má být dílem olomouckého kamenického mistra Václava Rendera, "otce" sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí – tradičně se to tak uvádí. Pochází z roku 1707 a původně stála na Dolním náměstí jako součást jedné z kašen, které Render ve městě vybudoval. Roku 1735 však patrona hasičů nahradil římský pán nebes Jupiter z dílny dalšího olomouckého umělce Filipa Sattlera.

Byť byl Florián zobrazen tradičně jako římský voják s helmou a ve zbroji, nezapadal do antické mytologie kašen a byl umístěn v ose hlavního vjezdu na hospodářský dvůr v nedaleké Skrbeni. Socha v tomto poněkud nedůstojném prostředí stojí dosud, volně přístupná. V jejím podstavci je vytesáno: "S. Floriane/Martyr./orapronopis/1742 což znamená: Svatý Floriáne, mučedníku, pros za nás."


Komentáře