Austerlitz, Bukovka nebo vánoční kuličky - TurNovinky (47/2016)

TurNovinky aneb Turistické novinky nebo také aktuální zajímavosti z různých koutů Moravy a Slezska, které by měly či mohly zajímat turisty. Plánována je týdenní periodicita, ale znáte to... Budete-li mít tip na nějakou zajímavost, která by se tu mohla objevit, pošlete odkaz do komentářů pod zprávami.

Austerlitz 2016
Jistě největší akcí v nejbližších dnech bude vzpomínka na bitvu tří císařů u Slavkova. Ve dnech 2. až 4. prosince se můžete těšit na celou řadu bojových ukázek, hlavním tématem je boj na Prateckém kopci, který byl nejkritičtějším místem celého válečného střetnutí v roce 1805. Kompletní program vzpomínkových akcí najdete zde.

Nová rozhledna
V Rapotíně u Šumperka otevřeli v sobotu 26. listopadu novou naučnou stezku Bukový kopec a rozhlednu, podle vrcholu, na němž stojí, dostala jméno Bukovka. Rozhledna je dřevěné konstrukce s ocelovým schodištěm, vyhlídková plošina ve výšce 18 metrů nabízí parádní výhled na masiv Hrubého Jeseníku a okolní vrcholy Hanušovické vrchoviny a mezi nimi se údolími táhnoucí Rapotín, Velké Losiny, Petrov nad Desnou a další obce.

Jeseníky na čtyři doby
Když jsme nakousli Jeseníky, v šumperském informačním centru můžete až do konce prosince navštívit výstavu fotografií Evy Karlíkové s názvem Jeseníky na čtyři doby.

Kopec patriotů
Svitavy se mohou pochlubit novou "horou". Ne, že by šlo o nejvyšší místo katastru města a mělo kdovíjak úctyhodnou výšku, Kopec patriotů je s 453 metry nad mořem nejvyšším místem Parku patriotů na jihozápadě města, na jehož realizaci přispěla zakoupením stromů a dřevin řada svitavských občanů. Park již sice slouží veřejnosti k procházkám i k poznání (součástí je například geopark), město má však plány na jeho další rozšíření, mimo jiné o koupací biotop.

Adventní zámek
Dačický zámek se letos vůbec poprvé otevře v předvánočním čase. Láká na vánoční prohlídky s průvodcem, na kterých se návštěvníci dozvědí, jak slavila Vánoce šlechta, při divadelních procházkách Dědictví barona Dalberga zase uvidí, co všechno se může rodině Dalbergů o Vánocích stát. Více tady.

Brněnské kuličky
Orloj na brněnském náměstí Svobody vydá v předvánočním čase více kuliček, během adventu si budete moci ulovit některou z více než 350 kuliček s vánočním motivem. První vypadla už dnes v brněnské poledne, tedy v 11:00, další budou následovat vždy po hodině. Lovu zdar!

Přehled turistických pochodů a vycházek na příští týden najdete na této stránce.

Komentáře