Výlet na Vyškovsko nabídne chrám boží i fotbalový

Snad každý, kdo někdy jel od Olomouce či Ostravy na Brno, ať už autem či po kolejích, si musel všimnout kousek za Vyškovem kostela, který jako stráž dohlíží z kopce na dění ve Vyškovské bráně. Ten kostel je zasvěcený svatému Martinu a určitě se u něj vyplatí zastavit. A právě proto k němu poslední listopadovou sobotu zavede trasa dalšího z výletů Větrání.

Nejprve ovšem turisté zamíří k jinému chrámu, a sice fotbalovému. Nedaleko Vyškova totiž najdeme Drnovice, jejichž fotbalový klub hrál nejvyšší českou ligu - a tomu odpovídá také, na vesnici poněkud nepatřičně velký, stadion. Drnovicím kromě něj dominuje ještě kostel sv. Vavřince, který zaujme minimálně svými mohutnými opěráky, a pak také rozhledna na vrchu Chocholík, k níž také povedou naše kroky. Snad nám počasí dopřeje výhledu.

Od rozhledny opět sejdeme do vesnice a zamíříme do lesa, po Kozím hřbetu dojdeme až ke zmíněné dominantě této části Vyškovska, kostelu sv. Martina tyčícímu se na Liliové hoře nad obcemi Luleč a Nemojany. Svatostánek z poloviny 18. století si alespoň zvenku prohlédneme, dozvíme se něco málo o hradu, který tu kdysi dávno stával, a opět zkusíme výhledy, tentokrát z nedaleké martinské vyhlídky.

Poté již sejdeme do Lulče, odkud se můžeme autobusem dopravit zpět do Vyškova - anebo tuto trasu zvládnout pěšky a prodloužit si jedenáctikilometrový výlet o šest kilometrů, vesměs po silnici. Uvidíme podle sil a počasí. V případě autobusové varianty zvládneme ještě krátkou procházku po historickém středu Vyškova se zámkem nebo renesanční radnicí. Návrat do Olomouce je v plánu nejpozději v 19 hodin.

Ráno se účastníci sejdou v 8:40 před hlavním olomouckým nádražím, do rychlíku směr Brno je možné také přistoupit v Prostějově, vlak odtud odjíždí v 9:23. Na cestu budou potřebovat zhruba 200 korun - 158 Kč stojí zpáteční jízdenka Olomouc - Vyškov pro jednu osobu a kolem 30 korun vyjdou autobusy do Drnovic a z Lulče. A pak samozřejmě pevnou obuv, teplé oblečení a dostatek občerstvení. Účast je na vlastní nebezpečí.

V případě předpovědi špatného počasí, jako je silný vítr nebo vytrvalý déšť či sněžení, se výlet nejpozději v pátek 25. listopadu ruší. Pro aktuální informace sledujte událost na Facebooku (není třeba být registrován), kde také můžete dopředu dát najevo svou účast.

Komentáře