Tmavá obloha, kroje a moravský betlém - TurNovinky (48/2016)

Podruhé se hlásím s novinkami, které by mohly anebo přímo měly zajímat ty, kteří se rádi toulají a poznávají zajímavá místa naší země. Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případné výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři.

Nový dokument o Jeseníkách
Na stránkách České televize si můžete přehrát nový dokument o Jeseníkách ze série Klenoty naší krajiny. Po nejvyšších moravskoslezských horách v něm provází Miroslav Vladyka. Dokument můžete zhlédnout zde. Mimochodem v archivu najdete i díly o Beskydech, Litovelském Pomoraví nebo Moravském krasu.

Podyjská oblast tmavé oblohy
V Národním parku Podyjí si můžete užívat nerušeného pozorování noční oblohy, noční obloha nad parkem podle odborníků z hlediska světelného znečištění patří k nejzachovalejším u nás. Brzy by tak tato oblast mohla být chráněna jako tzv. oblast tmavé oblohy, která by mohla sahat od Znojma až po Slavonice. První krok již byl učiněn - na konferenci ke čtvrtstoletí parku o tom podepsali zástupci některých obcí, správy parku, energetiků a České i Znojemské astronomické společnosti společné memorandum. V Podyjí také právě přibývají nová odpočinková místa, hvězdy tak budete moci pozorovat z nových lavic.

Nová expozice krojů
Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm láká na novou stálou expozici věnovanou lidovým krojů na Valašsku od konce 18. do poloviny 20. století. Nese název Jak jde kroj, tak se stroj a ode dneška ji najdete v prvním patře objektu Sušák.

Loštický betlém
Až do 6. ledna je každý den od 14 do 18 hodin v Lošticích zpřístupněn unikátní Loštický betlém, dílo zdejšího řezbáře Jaroslava Beneše, v němž najdete například písničkáře Karla Kryla, fotografa Jindřicha Štreita nebo zápasníka Gustava Frištenského a řadu dalších moravských osobností včetně krále Ječmínka. Kromě betléma si můžete prohlédnout díla dalších regionálních umělců.

Model náměstí
V novojičínském Návštěvnickém centru si můžete nejen zjistit informace o zajímavostech města klobouků a o tom, jak k tomuto přívlastku město přišlo, nově si zde můžete prohlédnout dřevěný model historického Masarykova náměstí, které bylo vloni oceněno jako nejkrásnější náměstí České republiky. Model čtvercového náměstí má rozměry 1 x 1 metr a připomíná prý podobu náměstí ze začátku 20. století.

Hornické muzeum na Hřebči
Hřebečské důlní stezky, které upomínají na těžbu uhlí a žáruvzdorných jílů na Hřebečovském hřbetu u Moravské Třebové, by mohlo v budoucnosti doplnit malé hornické muzeum v jedné ze zdejších opuštěných štol. Myšlenka to není nová, její realizace se nyní znovu na stole objevila po schůzce představitelů města a firmy P-D Refractories, dřívějších Moravských šamotových a lupkových závodů Velké Opatovice.

7 divů Olomouckého kraje
Až do konce roku můžete hlasovat v anketě 7 divů Olomouckého kraje, která si klade za cíl propagovat zajímavá místa v regionu, který sahá od Tovačova v srdci rovinaté Hané až po Javorník za hradbou Rychlebských hor. Pro místo, které si zaslouží označení div Olomouckého kraje, můžete hlasovat zde. V minulých ročnících vyhrála přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně a cyklistické Rychlebské stezky.

Komentáře