Pomoc úzkokolejce, muzejní výročí a výlety za vínem a sklem - TurNovinky 8/2017

Co najdete ve třetí únorové várce Turistických novinek? Inu, je tu trocha vína, úpravy chráněné oblasti, připomínka výročí zemského Moravského zemského muzea anebo tip na den otevřených dveří ve sklárně. Však si to přečtěte.

200 let muzea
Moravské zemské muzeum sídlící v brněnském Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu si letos připomíná 200. výročí svého založení. Přesně 200 let to sice bude až 29. července, ale na nejrůznější akce, prezentace jednotlivých specializovaných oddělení muzea nebo speciální výstavy již probíhají od loňského září, kdy oslavy oficiálně započaly. Všechny novinky týkající se výročí a aktivit s ním souvisejících můžete sledovat na webu www.200letmzm.cz.

Výlety Krajem vína
Seriál Krajem vína zájemcům letos už pošesté nabídne to nejlepší z vinařské cykloturistiky, které na jedenácti výletech během roku zavede do všech vinařských regionů jižní Moravy. Přehled termínů je k dispozici zde.

Změny v Poodří
Území Chráněné krajinné oblasti Poodří dozná změn reagujících na současné poměry v regionu. V březnu bude z chráněného území vyjmuto na 180 hektarů zastavěných či zastavitelných ploch, naopak přibudou téměř 300 hektarů zahrnujících louky, drobné lesní porosty s mokřady, tůněmi a prameniště, několik rybníků a dolní část nivy toku Bílovky. Podle správy chráněné oblasti úpravy území běžné návštěvníky nijak neomezí.

Nové propagační video
Bruntál se prezentuje potenciálním návštěvníkům, ale také případným budoucím obyvatelům novým propagačním videoklipem s mottem Město mezi horami a vodou (tedy Jeseníky a Slezskou Hartou). Ve tříminutovém videu jsou k vidění jak některé ze zajímavostí města a jeho okolí, tak záběry z nejrůznějších kulturních či sportovních akcí nebo třeba graf týkající se klesající kriminality. K vidění na YouTube.

Oprava přejezdu na úzkokolejce
Úzkorozchodná trať v Mladějově na Moravě se připravuje na novou turistickou sezonu, do té doby ovšem provozovatelé potřebují opravit jeden z přejezdů na této někdejší hornické drážce, na kterém se už celkem výrazně podepsala léta turistického provozu. S potřebnými financemi můžete správcům dráhy pomoci například tím, že se budete věnovat svému oblíbenému sportu a používat přitom mobilní aplikaci EPP od Nadace ČEZ. Více informací tady.

Otevřená sklárna
Pokud vás zajímá, jak se vyrábí sklo, a chtěli byste to na vlastní oči vidět, měli byste v sobotu 25. února zavítat na Slovácko, konkrétně do Strání. Tamní sklárna Květná, která vyrábí sklo už od roku 1794 a je tak nejstarší fungující sklárnou u nás, totiž pořádá den otevřených dveří. Mezi 8. a 13. hodinou můžete zhlédnout tradiční ruční práci sklářských mistrů, také nejrůznější techniky zdobení skla a samozřejmě nebude chybět možnost si nějaký ten skleněný výrobek pořídit domů. Strání přitom bude žít i masopustním festivalem Fašank 2017, takže se tu po celý den rozhodně nudit nebudete.

Turínské plátno v Karviné
Až do 16. dubna můžete v karvinském zámku Fryštát navštívit výstavu, jejíž součástí je i kopie tzv. Turínského plátna, které je považováno za pohřební rubáš Ježíše Krista. Kopie posvátného plátna pochází z roku 1651, která se krátce po svém vytvoření dostala do majetku kláštera ve východočeském Broumově. Tam byla nalezena před osmnácti lety. Na světě existuje více podobných kopií, ale tato broumovská je jediná na sever od Alp a podle odborníků patří k nejzdařilejším. Kromě plátna jsou na výstavě k vidění také nejrůznější kříže a relikvie světců.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře