Otevřené hrady, kopie jeskyně a pivovar čtvrtstoletí - TurNovinky 10/2017

Jaro už je cítit ve vzduchu, a i když si na jeho astronomický začátek a zahájení letošní turistické sezony ještě chvíli počkáme, táhne to prostě ven. Pokud pátráte po nějakém tipu na výlet, třeba pomohou první březnové Turistické novinky, případně starší vydání v archivu zde.

750 let Jeseníku
Město Jeseník si letos připomíná 750 let od první písemné zmínky z roku 1267, při té příležitosti chystá celou řadu akcí. Vrcholem jubilejního roku budou městské oslavy v polovině září. Kromě toho ale již mimo jiné proběhla výtvarná soutěž Jeseník a Jesenicko mýma očima a až do července můžete zasílat své fotky z okolí Jeseníku do fotografické soutěže Jeseník a jeho okolí v proměnách ročních období. Jednou z nejbližších akcí pak je 21. března Den vody, kdy si město připomene odkaz zdejšího nejslavnějšího rodáka a zakladatele zdejších lázní Vincenze Priessnitze. Mimochodem letos je to také 70 let, co město nese jméno Jeseník, do roku 1947 se jmenovalo Frývaldov, německy Freiwaldau.

Muzeum pravěku
Štramberk se v příštím roce bude moci pochlubit novým muzeem. V budově někdejších masných krámů vzniká expozice zaměřená na archeologické nálezy ze zdejší slavné jeskyně Šipka, jeskyni samotnou si návštěvníci budou moci také přímo v muzeu prohlédnout, vyroste tu totiž její zmenšená replika. Nová interaktivní expozice hosty seznámí s nejstarší historií města a zároveň tak naváže na již řadu let fungující městskou výstavu věnovanou životu a dílu malíře pravěku Zdeňka Buriana, který se narodil v sousední Kopřivnici.

Pivovarem čtvrtstoletí je Zubr
Pokud na svých toulkách rádi koštujete místní výrobky, zejména pak piva, pak by vám neměla uniknout novinka z prestižní degustační soutěže Pivex 2017. Tam totiž hned ve dvou kategoriích zvítězila piva značky Zubr a přerovský pivovar byl rovněž vyhlášen pivovarem čtvrtstoletí.

Zábřeh, bez Zábřeha
Na zábřežském náměstí mohou turisté nově narazit na ceduli upozorňující na správné skloňování jména města. Žádný zdejší obyvatel totiž nepoužívá v 6. pádě jinde obvyklý tvar "v Zábřehu", nýbrž "v Zábřeze". Až tedy někdy do města, kde se narodil slavný Jan Eskymo Welzl, zavítáte, nastudujte si skloňování, ať nebudíte pohoršení.

Hrady se otevírají
Na střední Moravě již hlásí, že je otevřeno, tři oblíbené hrady - Bouzov, Helfštýn a Šternberk. Na Bouzově, kde se chystá nová výstava k 700. výročí první zmínky o hradu, můžete v březnu (ve všední dny i o víkendu) absolvovat speciální zimní okruh, na němž se podíváte do staré kanceláře, služební jídelny či kaple a zbrojnice (info). Helfštýn je prozatím do konce března přístupný pouze o víkendech, naplno (tedy ve všechny dny kromě pondělí) se otevře v dubnu. Jen v soboty je pak v březnu otevřen hrad Šternberk, nicméně na speciálních prohlídkách se můžete podívat i na hradní půdu (info).

Komfortnější věž
Věž břeclavského zámku se v minulých letech stala oblíbenou turistickou atrakcí. Aktuálně bylo dokončeno rozšíření dřevěné konstrukce na vrcholu zámecké věže, která zájemcům nabídne výhled do všech světových stran. Jako na dlani tak budete mít nejen samotné město, ale pěkně z výšky se podíváte také na nedaleký kostel v Poštorné nebo na kus Lednicko-valtického areálu. Věž bude přístupná od 20. května.

Opavský uličník
Historii a současnost opavských ulic a náměstí přibližuje nová publikace nazvaná Opavský uličník. Kniha obsahuje množství historických a současných fotografií a také vysvětlení, proč se která ulice či náměstí jmenuje, jak se jmenuje, včetně všech historických názvů. A nechybějí ani informace o rodácích, jejichž jména opavské ulice nesou.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře