Na Malém Kosíři...

... uprostřed přírodní rezervace mezi Slatinicemi a Slatinkami roste poutní kaple. Na vrcholu, který je tak trochu ve stínu svého vyššího bratra s turisty oblíbenou rozhlednou (nyní již opět otevřenou), se tak v menší míře naplňuje myšlenka významného hanáckého poutního místa zasvěceného sv. Antonínovi Paduánskému.

S tou přišel už v době první republiky místní kněz Antonín Šuránek, který tu za podpory arcibiskupa Leopolda Prečana chtěl vystavět areál podobný tomu na Svatém Kopečku. Jenže přišla druhá světová válka, poté se moci ujali komunisté... a dodnes stál na vrcholu Malého Kosíře jen kříž s obrázkem svatého Antonína a lavičky před ním. Okolo kříže vystupují na povrch menší skály obrostlé řadou suchomilných bylin, za stromy se ukrývá zatopená jáma někdejšího malého kamenolomu, jenž kdysi dal materiál pro nejednu stavbu v okolí, a hemží se to tu motýly. Klid, který tu panuje, nyní ruší zvuky ze stavby kaple, dokončená má být brzy...

Mimochodem i když za samotného vrcholu Malého Kosíře nic vlastně vidět není, už po cestě sem se otevírá krásný výhled na okolí – Slatinice, Slatinky a blízký lom Vápenice, Lutín, Třebčín, na horizontu Svatý Kopeček a hradba jesenických vrcholů, také jde vidět třeba poutní kostel v Dubu nad Moravou. A když vystoupáte ke kříži a turistickému přístřešku nad zdejším vodojemem, výhled to bude ještě lepší.











Komentáře