Za betlémy k Pradědovi a Halouzkům

V předvánočním čase není snad místo příhodnější pro výlet než Pradědova galerie u Halouzků, kterou v Jiříkově na dohled hradu Sovince založil a se syny neustále rozšiřuje řezbář Jiří Halouzka. Areál s několika stovkami větších i menších dřevěných soch, obrazů nebo kolotočů a dalších atrakcí pro děti drží u nás hned několik rekordů. Dominuje mu socha vládce Jeseníků Praděda v nadživotní velikosti, vysoká přes 10 metrů, dalším úctyhodným dílem je kopie dřevěného obrazu Pradědovy říše. Jeho originál byl umístěn v původní kamenné rozhledně na Pradědu, s níž byl ale také zničen. Kopie vznikla podle vzácné dobové pohlednice, použito na ni bylo dřevo ze 24 lipových kmenů. 

Během adventu nicméně rodiny často vyrážejí za betlémy, aby si připomněly ten prastarý příběh narození Ježíše Krista, případně prostě vyrazily za kouskem krásna. V Pradědově galerii si přitom můžete projít rovnou celé muzeum betlémů od řady moravských řezbářů. Prohlédnout si tu můžete jesličky, které se vešly do makovice, potom tradiční výjev z příchodu Spasitele o něco větší a vrcholem je Halouzkův betlém v životní velikosti, který byl před lety prohlášen největším betlémem na světě. Jestli toto stále platí, nedokážu posoudit, nicméně autor betlém věnoval věčné památce papeže Jana Pavla II. a dílo se stále pozvolna rozrůstá. 

Kromě toho mistr řezbář se svými pomocníky pracuje i na cyklu křížové cesty v životní velikosti a velkoformátových dřevěných obrazech s motivy starých pověstí českých. A galerie toho nabízí ještě mnohem více, v zastřešených expozicích je možná zavítat třeba i do pekla, kde čerti mastí karty... Zkrátka jak jsem pravil na začátku, příhodnějšího místa k předvánočnímu výletu nejspíš není. 

Pradědovu galerii najdete zde, otevřeno v zimním období má od středy do neděle od 9 do 17 hodin, a pokud vám při prohlídce vyhládne, nemusíte zoufat, i v tomto ohledu se o vás dovedou postarat. Webovky galerie jsou tu. Zavítat v Jiříkově můžete i do kostela sv. Michaela Archanděla, který hlídají Halouzkovi andělé, v sousedství pak najdete kavárnu Jiříkovská pecka, která má sice momentálně omezenou otvíračku, ale třeba přijedete zrovna ve správnou dobu a pořídíte si tu i nějaký léčivý sirup z místních bylin. No a kdyby vám to stále bylo málo, po cestě je hrad Sovinec, a ten bude mít otevřeno i mezi svátky...






Komentáře