Provětrejte se po podzimním Olomoucku

Podzimní větrání, takový název dostala série vycházek a výletů po Olomouci a okolí, kterou pro zájemce nejen z řad studentů a zaměstnanců Univerzity Palackého připravil tým portálu Radost z pohybu ve spolupráci s projektem Zaparkuj. Účastníci se podívají například na Velký Kosíř nebo k přerovskému mamutovi.

„Jak už název série napovídá, zájemci mohou využít možnosti provětrat se v podzimní krajině střední Moravy, poznají blíže region, ve kterém žijí, studují či pracují, a poznají nové přátele,“ uvedl organizátor Podzimního větrání Martin Višňa z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého.

Na připravených trasách účastníci zároveň splní doporučení Světové zdravotnické organizace týkající se denní chůze. Deset tisíc kroků, tedy zhruba sedm kilometrů, denně stačí k tomu, aby si člověk udržel stávající úroveň zdraví. S vyšší aktivitou pak své zdraví rozvíjí. Pro sledování kroků si proto zájemci budou moci zapůjčit krokoměr.

Turistický seriál zahájí ve středu 1. října komentovaná procházka večerní Olomoucí, která je určená výhradně pro studenty prvních ročníků na Univerzitě Palackého. „Z fyzických důvodů je ale prohlídka kapacitně omezená na čtyřicet osob a je nutné, aby se zájemci dopředu přihlásili. V případě velkého zájmu je ale možné se domluvit na dalším termínu,“ upozornil Višňa. Přihlašovat se prváci mohou na této adrese: http://1url.cz/fd7x.

Po studentské prohlídce města již budou následovat pravidelné vycházky a výlety do okolí Olomouce, střídavě jeden týden ve středu, druhý v sobotu. V plánu je například návštěva rozhledny na Velkém Kosíři, Terezského údolí u Náměště na Hané nebo putování podzimním Litovelským Pomoravím. „Jako takové zakončení a symbolický návrat do Olomouce pak půjdeme poslední listopadovou sobotu z Hluboček přes Svatý Kopeček až na Horní náměstí, kde v té době již budou vánoční trhy,“ prozradil Višňa.

Po skončení bude nejaktivnější účastník odměněn malým dárkem.

Informace k jednotlivým výletům budou vždy nejpozději týden před konáním zveřejněny na portálu Radost z pohybu, který vzniká na fakultě tělesné kultury a zaměřuje se na podporu pohybové aktivity a aktivního životního stylu, a na facebookových profilech portálu a projektu Zaparkuj, jehož cílem je oživení parků a veřejných prostranství v Olomouci prostřednictvím nízkonákladových akcí.

Termíny výletů a vycházek:
st 1. 10. Komentovaná prohlídka večerní Olomouce
st 8. 10. Vycházka ke Kartouzce
so 18. 10. Hanácké Mont Blank
st 22. 10. Terezské údolí
so 1. 11. Od zubra k mamutovi
st 5. 11. Fit horizont
so 15. 11. Podzimní Pomoraví
st 19. 11. Křelovské forty
so 29. 11. Přes Kopeček na trhy!

Komentáře