Mimořádné Větrání: Poslední Jeseničák

Horská trať z Hanušovic do Jeseníku je bezesporu tou nejkrásnější, kterou naše železniční síť nabízí. Směrem z Moravy do Slezska vlak poměrně prudce stoupá až do výšky 763 metrů nad mořem na Ramzovském sedle, kde je nejvýše položená rychlíková zastávka u nás. Četnými oblouky pak zase zprudka klesá k Jeseníku.


Protože provoz na Slezském Semmeringu, jak se trati přezdívá, v neděli večer na nějaký čas kvůli dlouho plánované zásadní rekonstrukci utichne a vlaky nahradí autobusy, rozhodl jsem se do série Větrání zařadit původně neplánovaný výlet: vlakem do Branné, procházka po městečku a následný cca 6 kilometrový přechod po zelené značce do Ostružné, v případě lepšího počasí pak po silnici až na Ramzovou.

Trasu zvládne každý, neměly by na ní být žádné záludnosti, na obtíž může být jedině počasí, možná zmokneme. Proto doporučuji nepromokavé oblečené nebo pláštěnku s sebou. Sraz v 8:30 před hlavním olomouckým nádražím, odjezd v 8:56, doporučuji koupit celodenní jízdenku pro 1 osobu pro Olomoucký kraj za 175 korun, je levnější než klasická zpáteční i pro majitele In karet. Návrat do Olomouce v 15:03 nebo 17:03, podle okolností.

Facebookovou událost výletu najdete zde.

Trasa výletu. (zdroj: Mapy.cz)

Komentáře