Větrači nahlédli do hornické minulosti Hřebečska

Hřebečovský hřbet je znám hlavně motoristům kvůli tunelu na silničním tahu z Olomouce do Hradce Králové. Osmička účastníků sobotního Větrání toto horské pásmo mezi Moravskou Třebovou a Svitavami nyní zná také jako hornickou lokalitu.

Trasa výletu vedla po tzv. Hřebečských důlních stezkách, které v prudkém svahu hřebečské kuesty prostřednictvím informačních tabulí, ale i několika zrekonstruovaných vstupů do dávno již opuštěných štol upozorňují na zajímavosti zdejší hornické historie. K těm patří úzkorozchodná dráha, na níž dnes jezdí turistické vlaky, rozhledna na Strážném vrchu, vstup do štoly Josefka nebo třeba Rezavý potok, jedovatě zbarvený uvolněnými kovy.

Navíc větrači absolvovali také prohlídku Moravské Třebové spojenou s občerstvovacím posezením na nádvoří zdejšího renesančního zámku. Dosud nejnáročnější Větrání (co do délky, terénu i financí) všichni účastníci bez vážnější zdravotní újmy zvládli, i když s dusným počasím a vosami byla potíž. „Dík za fajn strávený den v příjemném kolektivu a organizátorovi za dobře naplánovanou událost a za historické výklady,“ napsal po výletě jeden z jeho účastníků Jan Sprušil.

Hranická propast a Plumlov
Větrání pokračuje již tuto středu odpolední procházkou k tajemné Hranické propasti. Tajemné, protože dosud není přesně známo, jak je vlastně hluboká. I tak však je nejhlubší propastí ve střední Evropě. Osmikilometrová procházka vede z městského nádraží v Hranicích přes přírodní rezervaci Hůrka k propasti, po protějším břehu Bečvy pak zpět do centra města. Sraz účastníků je ve 14:40 před hlavním olomouckým nádražím, zpáteční jízdenka pro jednu osobu na vlak vyjde beze slev na 160 Kč. Návrat se předpokládá do půl deváté.

Následující středu pak Větrání zamíří do Plumlova, od tamního monumentálního zámku se větrači vydají po proudu řeky Hloučely do Prostějova. V tomto případě je sraz ve 14 hodin na autobusovém nádraží v Hodolanech u stanoviště 4. Návrat do Olomouce pak kolem 20. hodiny. Facebookové události výletů najdete zde: Hranice / Plumlov.

Komentáře