Jošt na žirafě

Na podzim odhalili v Brně novou sochu. Stojí na Moravském náměstí před Místodržitelským palácem, v němž sídlí Moravská galerie, a má představovat Jošta Lucemburského na koni. Záměrně píšu "má", protože autor Jaroslav Róna největší jezdeckou sochu na Moravě pojal tak nějak volněji, jinak, než by si mnozí představovali. Však za to také sklidil nespočet negativních ohlasů.

Nevím, jestli je to opravdu Jošt, možná je to jen nějaký rytíř na žirafě, ale říkám – proč ne? V této podobě jde o něco, co donutí lidi (jak jsem si všiml, tak každého věku) se zastavit a možná jim vžene úsměv do tváře (kdy vás co naposled při cestě do práce nebo za nákupy rozesmálo?), možná se tu vyfotí. Zkrátka má Brno vedle orloje další symbol, o kterém se mluví. V pořádku. "Barokního" Jošta by si dost možná nikdo nevšiml a nejsem si jistý, jestli jsem v poslední době slyšel lidi bavit se třeba o křivé fiále na Staré radnici...

A proč to vytahuji až teď, tři měsíce po odhalení? Inu, teprve jsem měl přes Brno cestu a chvíli času mezi dvěma vlaky, takže jsem neváhal použít foťák. A jako bonus protější socha Spravedlnost, kterou lid přezval jako Exekutor krade pračku. 






Komentáře