Z Lednicko-valtického areálu viděli větrači malý, ale výživný kousek

Uplynulá středa patřila dalšímu z výletů Větrání, tentokrát jsme zamířili do romantické krajiny Lednicko-valtického areálu, který je od roku 1996 zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO (viz článek). Ve čtyřech (což je číslo, které rozhodně neodpovídá atraktivitě lokality, ale jelo se v pracovní den) jsme sice prošli jen malý kousek rozlehlého areálu, ale červená trasa, kterou jsme sledovali, nabídla mnohé ze zdejších zajímavostí.

Na cestu jsme vyrazili z nádraží Valtice - město, do samotných Valtic jsme však nezavítali a rovnou se vydali po červené směr Dianin chrám aka zámeček Rendez-vous. Tam jsme nejen obdivovali stavbu ne nepodobnou pařížskému Vítěznému oblouky, ale také jsme se setkali se zdejšími obyvateli z říše živočichů – ještěrkami a také samičkami roháčů, které jsem nejdříve mylně označili za páchníky. Páchník je však brouk vzácný, takže to bychom měli asi moc štěstí...

Trasa pokračovala kolem novogotické kaple sv. Huberta nebo rozlehlého Nového dvora dále po písčitých cestách vedoucích borovicovým lesem k Lednici a jejím rybníkům, na jejichž březích se tyčí další zámečky a letohrádky, ale také třeba bunkry pohraničního opevnění ze 30. let minulého století. Dalším lednickým pokladem je zdejší vlakové nádraží, podle mého nejhezčí nádražní budova u nás. A pak samozřejmě lednický zámek obklopený půvabnými zahradami, na ty nám ale nezbylo tolik času, vrátíme se do nich někdy příště. I tak to byl ale velmi pěkný a zajímavostmi výživný výlet.

Příště zamíříme v rámci posledního letního výletu v sobotu 3. září do Moravské brány, respektive nad ni – přejdeme po kopcích z Hranic do Lipníka nad Bečvou, při dobré časové konstelaci nevynecháme prohlídku hradu Helfštýna. Více zatím zde, podrobné informace po tomto víkendu.






Komentáře