Předsilvestrovské sopkování zavede turisty do kráteru Venušiny sopky

O Bruntálsku kolují od jisté doby nejrůznější pověry, ať už se bavíme o útocích zubatých žab nebo těžbě bahna coby zdroji obživy zdejších obyvatel. Informaci o tom, že v okolí Bruntálu najdeme jedny z nejmladších sopek, byť vyhaslých, u nás, aby ale člověk pohledal. Na jednu z nich, Venušinu, se vydáme v pátek 30. prosince s posledním letošním Větráním.

Venušina sopka se svými 643 metry zdaleka nepatří mezi horské velikány, zato je ale podobně jako nedaleký Uhlířský vrch (tam jsme byli s Větráním vloni) nebo Velký Roudný (který je vůbec nejzachovalejší vyhaslou sopkou u nás) dobře turisticky dostupná. Mezi Valšovem a Bruntálem vede modrá značka, a to až přímo do kráteru na plochém vrcholu sopku. Tam je vybudováno posezení s ohništěm (buřty s sebou) a také informační tabulí, kde se o sopce dozvíme vše podstatné. Není tedy důvod všechno prozradit na těchto řádcích.

Trasa z nádraží ve Valšově k nádraží v Bruntálu měří patnáct kilometrů, v Mezině si ještě malinko zajdeme k lávovému proudu, který je chráněn jako přírodní památka. Po cestě se také účastníci mohou těšit na výhledy na okolní vrchy i na nádrž Slezská Harta.

Sraz výletníků je v 8:40 pod světelnou tabulí s odjezdy MHD před olomouckým hlavním nádražím, případně je možné se připojit až na nádraží ve Valšově (příjezd vlaku 10:14). Návrat je plánován do 19. hodiny. Zpáteční jízdenka Olomouc - Bruntál bez dalších slev vyjde na 182 korun na osobu, je možné zakoupit skupinovou jízdenky, vždy ale pouze pro maximálně pět lidí.

Účast na výletě je na vlastní nebezpečí. Doporučuji pevnou obuv a teplé oblečení, dostatek občerstvení na cestu, případné teplé jídlo (nepočítám-li buřty) bude možné až v Bruntálu. Vzhledem ke konci roku je v míře povoleno i něco ostřejšího na přípitek, podnapilost se ovšem netoleruje, stejně tak zábavní pyrotechnika - chovejme se ohleduplně k sobě i k přírodě.

Mapu s terénním profilem trasy najdete v propozicích. Svou účast je vhodné dát najevo ve facebookové události, případně třeba v komentáři pod tímto článkem, případně mě jinak kontaktovat.

foto: Jaromír Ibler, staženo z mapy.cz

Komentáře