Vzpomínka na skauty, Římany i první Vánoční strom republiky - TurNovinky (50/2016)

Také o zlaté adventní neděli tu můžete najít několik novinek a zajímavostí, které by měly či mohly zajímat lidi, kteří se rádi toulají a poznávají nejrůznější kouty Moravy a Slezska. Tou nejzásadnější je, že skauti včera rozvezli do měst a obcí betlémské světlo, podívejte se tedy na stránky svého infocentra, kdy bude právě u vás k předání.

Novinky na dráze
Od minulého víkendu platí nové jízdní řády veřejné hromadné dopravy, "své" spoje a případné změny jízdného jste si již jistě našli. Pokud ale někam budete vyrážet ve skupině, měli byste vědět, že "naostro" již byla spuštěna novinky, kdy se skupiny nad pět lidí, které budou plánovat v určitý den určitým vlakem cestu, musí dopředu nahlásit a zaplatit, za což budou mít garanci místa ve vlaku. Skupiny do pěti osob včetně se dopředu objednávat nemusejí. Více tady. A co se týče vlaků, tak ještě jedna novinka z trojmezí Pardubického, Olomouckého a Jihomoravského kraje - po pěti letech znovu jezdí vlaky z Chornic přes Jevíčko do Velkých Opatovic, byť tedy jen ráno a odpoledne ve všední dny.

Římský tábor v Jevíčku
Když už bylo zmíněno Jevíčko, pak je třeba upozornit na to, že právě toto malohanácké město letos přepsalo kousek našich dějin. Archeologové tu totiž v létě objevili pozůstatky hrotitého příkopu, který je typický pro římské pochodové tábory z doby markomanských válek, a také třeba pece nebo střepy tehdejší římské keramiky. Dosud nejsevernější doložený římský tábor byl v Olomouci-Neředíně, před jeho nálezem toto označení nesl jihomoravský Mušov, který musel ustoupit jedné z novomlýnských nádrží. Tábor v Jevíčku byl nalezen při archeologickém průzkumu v místě, kde bude stát šestnáct nových rodinných domů.

Rozhledna a muzeum z můstku
Ze skokanského můstku ve Frenštátě pod Radhoštěm vznikne v nejbližších letech rozhledna a muzeum s expozicí připomínající historii frenštátských skoků na lyžích a život nejslavnějšího skokana Jiřího Rašky. První turisté by prý rozhlednu mohli navštívit za dva roky.

Ivančena 1946-2016
Až do 5. února můžete v Lašském muzeu v Kopřivnici navštívit expozici Zkušenost totality, která seznamuje s osudy několika skautských osobností, do jejichž života vstoupil totalitní režim. Připomenete si díky ní položení základních kamenů mohyly na Ivančeně cestou na vrchol Lysé hory v roce 1946, které mají navždy připomínat pětici skautů popravených nacisty na konci války za odbojovou činnost. Kamenů později přibývalo a Ivančena se stala symbolem odporu proti nesvobodě. Na výstavu můžete přinést i svůj kámen, který po jejím skončení bude přidán na mohylu.

Betlém v Horní Lidči
Nejen narození Ježíše Krista v chlévě a příchod tří králů s dary, ale také řadu ukázek z běžného života na hornatém Valašsku a obecně pomezí České a Slovenské republiky připomíná vyřezávaný betlém s pohyblivými figurami a řadou známých staveb v Horní Lidči. Do konce roku je otevřeno každý den kromě 24. a 31. prosince, a sice od 10 do 17 hodin. Zavřeno bude i na Nový rok, od 2. ledna bude betlém přístupný podle standardní otevírací doby. Vzhledem ke zvýšené návštěvnosti v době svátků je dobré si předem obsazenost prohlídek ověřit - kontakty a další informace najdete zde.

Patnácté výročí zapsání na seznam UNESCO
Již patnáct let má Česká republika na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO svého jediného zástupce moderní architektury - slavnou brněnskou vilu Tugendhat. K zápisu došlo 16. prosince 2001. Nicméně pokud byste si ji chtěli v těchto dnech prohlédnout a nemáte prohlídku rezervovanou minimálně dva měsíce dopředu, máte smůlu...

Vánoční strom republiky
A ještě jednou Brno, tentokrát vánočněji. V jihomoravské metropoli byl totiž 13. prosince 1924 z popudu Rudolfa Těsnohlídka vztyčen první Vánoční strom republiky a přitom se uskutečnila charitativní sbírka na podporu opuštěných a potřebných dětí; později byl z nashromážděných prostředků otevřen domov pro opuštěné děti. A v pondělí 19. prosince 2016 bude v Moravském zemském muzeu představen dokument o vzniku této brněnské charitativní akce. Projekce se koná od 17 hodin v Ditrichštejnském paláci.

Olomoucké arcibiskupství otevře pizzerii
Arcibiskupství olomoucké již brzy ve Wurmově ulici, tedy v blízkosti Arcibiskupského paláce, otevře vlastní restauraci, která nabídne především italskou kuchyni. Základem by měla být pizza vyráběná ze surovin dovezených přímo z Itálie. Chybět ale nebudou ani místní pokrmy, mešní víno ze zámeckých sklepů v Kroměříži nebo káva z vlastní pražírny.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře