Tam, kde přistál Ohnivý anděl

Okolí Běleckého mlýna, oblíbeného výletiště nedaleko Prostějova v těsném sousedství vlakové zastávky Zdětín na trati na Konici, má nového obyvatele, snad i ochránce, určitě zajímavé místo k zastavení. Počátkem letošního roku se tu usadil Ohnivý anděl, nepřehlédnutelná osmitunová plastika ze zrezivělé oceli, za kterou stojí olomoucký sochař Jan Dostál. Ten v minulosti vzbudil pozornost například svým Vetřelcem na historické domě v Šemberově ulici či Stvůrou ve Smetanových sadech v Olomouci, je také autorem nového kříže, který dostala věž zrekonstruovaného červeného kostela v centru hanácké metropole. 

Ohnivý anděl turisty překvapí na dohled tzv. zámečku na kopci Kocouřina (viz mapa), který je sice soukromou oborou, prochází tu však žlutá turistická značka, ze které lze obyvatele obory a areálu zámečku spatřit. Zámeček zvaný dříve mimo jiné jako Waldhof spadá pod nedaleký Hluchov, jako statek je prvně zmiňován na přelomu 19. a 20. století, v běhu času se mimo jiné objevily úvahy udělat z celého okolí dostihový areál. Nedávno prošel objekt rekonstrukcí a i areál obory, v níž žijí jeleni a daňci, ale na pastvinách i skot a ve stájích koně, je stále upravován. Důkazem jsou nejen obnovená boží muka, udržované stezky vhodné i pro cyklisty či vybudované rybníčky k zadržování vody v krajině, ale právě i nová socha, byť zrovna její nejbližší okolí, křižovatka cesta na okraji lesa, (zatím) nevypadá příliš důstojně. Naštěstí mezi rezavými křídly anděla se člověk ocitne v tak trochu jiném, tak trochu svém prostoru. 

Od vlakové zastávky a areálu restaurace Bělecký mlýn, u které se dá zaparkovat, pokud přijedete motorizovaně po vlastní ose, je to k zámečku zhruba půlhodina chůze po žluté značce do kopce, ze kterého se postupně otevírá výhled na údolí řeky Romže právě s Běleckým mlýnem, lomem za tratí, nad nímž se nacházejí pozůstatky dávného Bílovického hradu, v dálce nejde přehlédnout ani kostel v Kostelci na Hané a dokonce i poutní chrám v Dubu nad Moravou a přerovské komíny. Trasu nahoru k andělovi a zpět k restauraci zvládne po svých i tříletý prcek, ověřeno. 

Kdo by však chtěl našlapat více kilometrů, může absolvovat 11kilometrovou trasu, kterou jsme prošli my před lety s Větráním: od zámečku k větrnému mlýn a zámku v Přemyslovicích, pak zpět do údolí Romže do Stražiska k romantickým vilám a kostelíku Všech svatých, viz tehdejší report zde. A pokud by vám i to bylo málo, můžete se podél trati ze Stražiska přes Ptenský Dvorek vrátit po cestičkách, které vás dovedou zpět k Běleckému mlýnu – takový okruh bude mít zhruba 16 kilometrů. 


Komentáře