Nové památky, výročí zoo a veletrh turistických možností - TurNovinky (2/2017)

V druhých letošních Turistických novinkách najdete mimo jiné přehled nových kulturních památek na Moravě, kolem kterých možná dennodenně chodíte. Ale je toho samozřejmě o něco více...

Nové kulturní památky
Ministerstvo kultury České republiky v posledním čtvrtletí roku 2016 prohlásilo za kulturní památku následující objekty:
panskou sýpku v Brtnici,
bývalý pivovar v Čechtíně na Třebíčsku,
zvonici na nároží ulic Kytnerova a Suchého v brněnských Medlánkách,
barokní faru v Božicích na Znojemsku,
starý židovský hřbitov v Prostějově
a dvě vily v Hornopolní a Nemocniční ulici v Ostravě.

Zimní jeskyně
Některé z jeskyní v Moravském krasu lákají do svých prostor, kde se celoročně drží teplota kolem osmi stupňů nad nulou, i nyní v zimě. Týká se to například Sloupsko-šošůvských jeskyní, kde návštěvníci mohou absolvovat kromě klasické prohlídky i zážitkovou trasu Po stopách Nagela nebo historický okruh. Přístupné jsou také Punkevní jeskyně nebo jeskyně Výpustek, která ještě poměrně nedávno byla vojenským prostorem. Určitě se ale vyplatí nejdříve mrknout na www.caves.cz a prohlídku si případně zarezervovat.

60 let Zoo Jihlava
Jihlavská zoologická zahrada letos slaví šedesát let od svého založení. Při té příležitosti chystá pro návštěvníky řadu zajímavých akcí, ale také novinek - mimo jiné by mělo dojít k otevření nové expozice pro nové druhy zvířat na australské farmě. Všechny novinky a akce budou postupně představovány na webu zoo.

GO a Regiontour 2017
Brněnské výstaviště bude ve dnech 19. až 22. ledna žít veletrhy GO a Regiontour 2017, na nichž návštěvníky čekají nejen prezentace turistických zajímavostí ze všech koutů naší země a pestrá nabídka cestovních kanceláří a agentur. V rámci doprovodného programu bude mimo jiné pokřtěna nová kniha Brněnsko z nebe nebo se uskuteční beseda s potápěči, kteří zkoumali Hranickou propast, nejhlubší zatopenou sladkovodní propastí na světě. Více na stránkách výstaviště.

Pilotní Hradozámecká noc bude v Náměšti
Zámek v Náměšti nad Oslavou byl vybrán jako pilotní památkový objekt projektu Národního památkového ústavu Hradozámecká noc. V sobotu 26. srpna se návštěvníci mohou těšit na bohatý program, složený nejen z klasických prohlídek všech přístupných prostor zámku, ale i míst, kam se návštěvník běžně nedostane. Až do nočních hodin budou připraveny i další doprovodné akce zaměřené na letošní téma Rok renesanční šlechty. Aktuální informace o všech chystaných akcích na zámku najdete na jeho stránkách.

Opravený sál na Prašivé
Horská chata Prašivá vstoupila do nového roku se zrekonstruovaným Valečkovým sálem, pojmenovaným podle iniciátora stavby této beskydské chaty Jana Valečka. Sál prošel kompletní renovací, která obnášela mimo jiné zateplení sálu, díky čemuž jej nově lze využívat i přes zimu, neboť dříve bylo takřka nemožné jej vytopit.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.


Komentáře