Nové publikace, tatrovky a Kalinovy děti - TurNovinky (4/2017)

Po týdnu tu je opět přehled novinek a zajímavostí týkajících se turistiky na Moravě a ve Slezsku, které se objevily na síti v uplynulých dnech. Tentokrát to bude o zachránci židovských dětí, veletrhu Regiontour, Libušínu nebo o zvířatech.

Útržky z veletrhu Regiontour
Turistickými možnostmi a novinkami z regionů pro letošní sezonu se to v uplynulých dnech jen hemžilo na brněnském výstavišti na mezinárodním veletrhu GO a Regiontour. Na něm byla mimo jiné pokřtěna kniha Spolku pro obnovu venkova Tvář venkova - Venkovské stavby 2016, která čerpá inspiraci v soutěži Vesnice roku, také magazín představující téměř vše z toho nejlepšího z Moravy a Slezska (administrativní kraje Vysočina, Pardubický a Jihočeský, které zahrnují i moravské regionu, se na publikaci nepodílely) nazvaný The Best of Moravia & Silesia. Nového turistického průvodce mimo jiné představil Mikroregion Ivančicko, tedy okolí měst Ivančice, Dolní Kounice a Oslavany. Jako v předchozích letech se také volila královna regionů, v této soutěži zvítězila zástupkyně Mikroregionu Buchlov, druhá skončila prezentace Znojma. Zvláštní ceny obdržely zástupkyně Jesenicka a Valašska, titul Miss sympatie pak získala brněnská reprezentantka.

Nové muzeum Tatry
Již letos se má v Kopřivnici začít budovat nové muzeum věnující se automobilce Tatra. Nové prostory vzniknou z bývalé tatrovácké slévárny, expozice se zaměří na nákladní vozy a doplní tak stávající Technické muzeum, které se soustředí i z kapacitních důvodů především na produkci osobních vozů. Své místo tu najde první dakarský speciál z roku 1986, ale i třeba motorový vlak Slovenská strela, který dosud stojí před současným muzeem. První návštěvníky by nová expozice měla přivítat v roce 2021.

Příspěvky na Libušín do března
Téměř deset milionů korun se od března 2014 sešlo od dárců ve sbírce na obnovu vyhořelé Jurkovičovy chaty Libušín na Pustevnách. Objekt v turisty vyhledávané lokalitě na jednom z beskydských hřebenů, kterému dominuje legendami opředený vrchol Radhošť, pohltily plameny v noci na 3. března 2014, takřka ihned se rozeběhly práce na přípravě vědecké rekonstrukce slavné chaty a veřejná sbírka, jejíž výtěžek bude použit na úhradu části nákladů na obnovu. Tato sbírka nyní spěje do svého finále. Dárci mohou své příspěvky zasílat na účet 107-6978880207/0100 do 3. března. Více informací o sbírce najdete zde.

Pamětní síň válečného hrdiny
Město Třebíč otevře v polovině února v galerii v sousedství Zadní synagogy Pamětní síň Antonína Kaliny, zdejšího rodáka, který za druhé světové války jako politický vězeň v koncentračním táboře Buchenwald organizoval záchranu tisícovky židovských dětí, mezi nimi například byli i dva pozdější držitelé Nobelovy ceny. Síň bude otevřena u příležitosti 115. výročí Kalinova narození 17. února. Ještě předtím se však můžete s příběhem třebíčského rodáka seznámit prostřednictvím dokumentu Děti Antonína Kaliny, který už toto úterý uvede Česká televize. Do budoucna Třebíč plánuje i vznik muzea holocaustu, které ponese Kalinovo jméno.

Kulturní dědictví Severní státní dráhy
Ostravské pracoviště Národního památkového ústavu pokřtí na začátku února novou knihu Kulturní dědictví Severní státní dráhy, která se zabývá podobou stanic a dochovanými objekty na železnici mezi Olomoucí, Prahou a Děčínem a Brnem a Českou Třebovou. Křest knihy a přednáška o zmiňované dráze se koná 2. února v 17 hodin v zasedací místnosti sídla ostravského památkového ústavu. Tam lze také knihu zakoupit, a to už nyní.

Památky Krnovska
A ještě jedna kniha ze severu - město Krnov totiž vydalo publikaci Nemovité kulturní památky Krnovska. Ta navazuje na dříve vydanou knihu o památkách okresu Bruntál, zahrnuje však i objekty prohlášené za památky v posledních letech, například Larischovu textilní továrnu nebo nýtovaný most přes řeku Opavu. Publikace je již k dostání v krnovském informačním centru, pokřtěna bude koncem února.

Ze zvířecí říše
Ve zprávách Agentury ochrany přírody a krajiny ČR se v posledních dnech objevily dvě zajímavé zmínky týkající se fauny na Moravě. Tou první je výskyt sekavčíka horského, který patří k našim nejvzácnějším rybám, v meandrech řeky Jihlavy. Historicky není populace tohoto druhu v povodí Dyje známa. Stejně tak je zajímavý v minulém týdnu potvrzený trvalý výskyt rysa ostrovida v Moravském krasu. S oběma druhy se v přírodě na vašich toulkách ale asi nejspíš nesetkáte, sekavčík se ve vodě přes den ukrývá a rys se lidem běžně vyhýbá.

Nový web KČT
Klub českých turistů má nový web, prozatím ve zkušebním provozu, klikejte tady.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.


Komentáře