Masopust, špilberské plány a květinová královna plesů - TurNovinky 6/2017

S drobným zpožděním tu máme další letošní Turistické novinky. Kam se podíváme tentokrát? Třeba mezi květiny do Kroměříže, do divadla ve Valticích nebo za tradicemi do Rožnova...

Královna plesových květin
Letošní turistickou sezonu v Květné zahradě v Kroměříži zahájí květinová výstava Kamélie, královna plesových květin v tamním Velkém a Palmovém skleníku. Vernisáž se koná ve čtvrtek 9. února, výstava potrvá až do 12. března, do té doby jsou mimo jiné v plánu také komentované prohlídky, ukázky aranžování květinových přízdob na šaty nebo třeba promítání filmu Dáma s kaméliemi. Vrcholem bude Kaméliový ples v pátek 24. února v sále kroměřížské psychiatrické léčebny. Více zde.

Zimní prohlídky ve Valticích
Každou sobotu od 15:30 se na zámku ve Valticích můžete zúčastnit speciálních zimních prohlídek, během nichž s průvodcem zavítáte do zámecké kaple a barokního divadla. Prohlídky se konají až poslední březnové soboty, informace o vstupném a další podrobnosti najdete na stránkách zámku.

Litovelská lochneska
Trysky na cirkulaci vody v laguně u litovelského cukrovaru mají na svědomí několik metrů vysokou ledovou horu, kterou místní překřtili na Litovelskou lochnesku. Pokud ji chcete vidět, neváhejte, dokud je ještě zimní počasí...

Bukovka rozhlednou roku
V anketě Rozhledna roku 2016 zvítězila v listopadu otevřená rozhledna Bukovka nad Rapotínem u Šumperka. Na druhém místě se umístil bývalý vodojem v Kladrubech nad Labem a na třetí pozici skončila rozhledna v Mokré-Horákově u Brna.

Valašský masopust
Dřevěné městečko v rožnovském skanzenu ožije v sobotu 18. února masopustem. Během dne se návštěvníci mohou seznámit s valašskými a také hanáckými lidovými tradicemi a zvyky, které se k masopustu vážou, mimo jiné dojde na obchůzky v podání skupiny masek z Francovy Lhoty a Valašského souboru písní a tanců Javořina nebo na pochovávání basy, kterým čas nevázaného veselí tradičně končil. A nebudou chybět ani ochutnávky zabijačkových specialit. Program potrvá od 9 do 16 hodin.

Za čím na Špilberk?
Na brněnském Špilberku to bude žít i v letošním roce, na jeho stránkách si můžete projít přehled plánovaných výstav a akcí. Najdete v něm mimo jiné výstavy Vasarelyho děl nebo třeba Stavba jako Brno, z akcí potom například Špilberk žije řemeslem nebo Brněnská muzejní noc. Klikejte tady.

760 let Moravské Třebové
Dalším městem, které letos slaví kulaté výročí, je Moravská Třebová. Ačkoli podle historiků nelze rok 1257 pro založení města doložit, chystají se oslavy, jejímž vrcholem bude slavnost v termínu 24. až 27. srpna. A na celý rok je připravena také třeba fotografická soutěž, do níž mohou turisté či účastníci oslav posílat svá selfie z návštěvy města. Každý měsíc budou autoři tří selfíček odměněni a ze všech zaslaných fotografií bude zhotovena velká fototapeta, kterou pak město vystaví na radnici.

Radnice za lešením
Zatímco třeba prostějovská radnice je již nějakou dobu po rekonstrukci bez lešení, nevzhledná konstrukce nyní zahalila radnici na Horním náměstí v Olomouci. Turisté z toho jistě nebudou nadšení, nicméně oprava střechy radnice již byla nezbytná. Práce potrvají až do listopadu. Mimochodem do budoucna se mluví také o opravách chrámu sv. Mořice a poutního areálu na Svatém Kopečku.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.


Komentáře