Nové jeskyně nebo pernštejnské zahrady - TurNovinky 7/2017

Turistické novinky tentokrát začneme smutnou zprávou, která na první pohled s turistikou až tak nesouvisí. Odešla totiž legenda moravského folkloru, královna lidových písní Jarmila Šuláková, kterou dobře znalo publikum jak folklorních, tak rockových akcí. V sobotu zemřela ve vsetínské nemocnici ve věku 87 let. Další zprávy již ale budou pozitivnější...
 
Památky ve vojenském prostoru
Hřbitovům, památníkům a dalším pietním místům ve vojenském prostoru Libavá už nehrozí další ničení, armáda se zavázala je chránit a vyznačit ve vojenských mapách jako lokality zakázané pro výcvik, o tyto památky místního významu se bude zdarma starat Okrašlovací spolek Lubavia. Ten také může organizovat společné návštěvy těchto míst pro rodáky a další případné zájemce, které ovšem budou povolovány vojenskou správou v závislosti na činnosti ve vojenském prostoru.

Zahájena obnova zahrady pod Pernštejnem
Hrad Pernštejn je sice přes zimu pro návštěvníky uzavřen, v uplynulém týdnu tu ovšem bylo živo. Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr kultury Daniel Herman spolu s generální ředitelkou Národního památkového ústavu ČR Naďou Goryczkovou tu oficiálně zahájili projekt obnovy okrasné zahrady pod hradem. Zahradám a lesoparku se vrátí vrcholná podoba z doby před dvěma sty lety, kdy tu dominovaly hrušně. Kromě revitalizace zeleně a cestní sítě se počítá také s rekonstrukcí architektonických prvků, jako je například sala terrena, bazén s fontánou nebo čínský pavilon. Obnovená zahrada, která doplní nabídku návštěvnických možností středověkého hradu, se otevře veřejnosti v roce 2020.

Tančírna divem Olomouckého kraje
Secesní tančírna Georgshalle v Račím údolí zvítězila ve čtvrtém ročníku ankety 7 divů Olomouckého kraje. V minulosti i nyní oblíbené výletní místo u slezského Javorníka bylo ještě před několika lety ruinou, až se jeho důkladné obnovy chopila sousední obec Bernartice. Dnes je tančírna opět perlou Račího údolí, turisté zde najdou příjemné posezení, konají se zde také nejrůznější koncerty a výstavy.

Nové jeskyně v Moravském krasu
V Moravském krasu budou veřejnosti zpřístupněny dvě nové jeskyně. První z nich, Horizont, se nachází v lomu vápenky Velká dohoda u Lipovce, druhou pojmenovanou Bertalánka pak najdete nedaleko známých Punkevních jeskyní. K prohlídce obou budou třeba přilby a světla, v případě Bertalánky i kompletní převlečení. Další informace budou známy s uvedením jeskyní do návštěvnického provozu.

Rozhledna na Kosíři uzavřena
Z technických důvodů byla uzavřena rozhledna na Velkém Kosíři na Prostějovsku, a sice až do odvolání. Provozovatelé tak reagovali na vady, které se vyskytly za dva a půl roku od otevření rozhledny, přičemž si nechali vyhotovit znalecký posudek u pražského ČVUT. Zjištěné vady se momentálně reklamují, do jejich odstranění je ovšem podle provozovatelů uzavření jediným řešením.

Nové Turistické známky
Pokud patříte ke sběratelům dřevěných Turistických známek, jistě vás potěší informace, že svoji známku mají další moravské lokality. Jsou to: Muzeum Jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Muzeum Luhačovického Zálesí v Luhačovicích a rozhledna Bukovka v Rapotíně na Šumpersku. Kromě toho má pro letošek svoji známku i 215. výročí otevření minaretu v Lednici. Více na www.turisticke-znamky.cz.

Oprava střechy na Plumlově
Po nezbytných přípravách započala rekonstrukce střechy nízkého zámku v Plumlově. V říjnu loňského roku část střechy zachvátily plameny, záhy byla vyhlášena veřejná sbírka jak na obnovu střechy, tak rekonstrukční práce na fasádě vysokého zámku. Sbírka stále běží, posílat své příspěvky můžete na účet u Fio banky 2401083862/2010. Oprava střechy by měla být dokončena do začátku letošní turistické sezony.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře