Vydejte se s Větráním za čerstvým vzduchem a Aloisem Nebelem

Morgenland, tak jsem pojmenoval výlet Větrání, který si v sobotu 18. února nadělím k blížícím se kulatinám. Už dlouho jsem se totiž chystal vyrazit do Malé Morávky a sousední Karlovy Studánky, vyjde to až nyní. Pokud máte rádi film Alois Nebel a chcete se nadechnout opravdu čerstvého vzduchu, přidejte se.

Na úvod ovšem musím upozornit, že do Malé Morávky se ráno z Olomouce jede dálkovým autobusem a není na škodu si místo v něm zarezervovat (a zaplatit) dopředu na tomto odkazu.

A co je tedy v plánu? Čtrnáctikilometrová trasa povede z Malé Morávky přes území někdejší osady a nynější přírodní památky Morgenland na sedlo Hvězda, odkud sestoupíme do Karlovy Studánky. Trasa to nebude nijak zvlášť náročná, ovšem turistické hole nebo nesmeky na boty by se hodit mohly.

Obě zmíněné obce si samozřejmě i prohlédneme. Karlova Studánka je proslulá svou horsko-lázeňskou architekturou a také nejčistším vzduchem u nás. Malá Morávka je známá hlavně jako lyžařské středisko, ovšem kdo má rád komiks o výpravčím Aloisi Nebelovi z jesenického Bílého Potoka, totiž Horní Lipové, a viděl i film, tak ví, že filmové nádraží se nachází právě v Morávce. Kromě nádraží se podíváme mimo jiné také na Kapličkový vrch s kaplí Nejsvětější Trojice. V Podlesí po cestě na Hvězdu, než se ponoříme do hlubin lesa, se zase zastavíme u dřevěného kostela sv. Josefa.

Účastníci výletu se sejdou v 8:15 na autobusovém nádraží v Olomouci-Hodolanech, autobus směr Jeseník odjíždí od stanoviště 4. Cesta tam vyjde na 76 korun. Na zpáteční cestě pak zkombinujeme autobus a vlak: autobusem se přesuneme z dolního parkoviště v Karlově Studánce do Bruntálu (45 Kč) a odtud pak pohodlněji vlakem do Olomouce (96 Kč); přijedeme před 19. hodinou.

Výletu se zájemci účastní na vlastní nebezpečí a odpovědnost, je však třeba dbát pokynů vedoucího výpravy a respektovat pravidla Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Další informace můžete sledovat v události na Facebooku.

Foto: z filmu Alois Nebel

Komentáře