Malovaní rytíři, renesanční šlechta nebo život na Hané - TurNovinky 11/2017

Jsme o týden blíže astronomickému začátku jara, a tak nesmějí chybět nějaké ty novinky, které připravili na hradech, zámcích, v muzeích a dalších organizacích na letošní turistickou sezonu. Pokud víte o něčem, co jsem třeba v médiích za poslední týden přehlédl, dejte vědět do komentáře pod článkem, přece jen nemůžu stihnout vše. A teď již, hrr na jedenácté Turistické novinky roku 2017.

Rok renesanční šlechty
Na úspěšný loňský Lucemburský rok letos hrady, zámky a další památky spravované Národním památkovým ústavem navážou Rokem renesanční šlechty. V rámci něj se například na zámku v Bučovicích v červenci otevře nová interaktivní expozice Moravský renesanční šlechtic ve svém labyrintu. Další akce se uskuteční například na hradě Pernštejn, zámcích v Telči či ve Velkých Losinách, jedním z vrcholů bude 26. srpna Hradozámecká noc v Náměšti nad Oslavou.

Objev v Kunštátě
Na zámku v Kunštátě nedaleko Boskovic zpřístupní v červnu novou prohlídkovou trasu, která ponese jednoduché pojmenování Hrad. Trasa seznámí s nejstarším vývojem zámeckého areálu a jejím vyvrcholením bude místnost s nedávno objevenou nástěnnou malbou s rytířskou tematikou ze 14. století. Malba byla podle odborníků součástí reprezentativního sálu někdejšího gotického hradu, v 16. století zabílena, při pozdější barokní přestavbě vzala gotická podoba za své. Objevení rozsáhlé malby tedy bylo pro "zámecké" velkým překvapením. Nová prohlídková trasa bude pouze na objednání a společně na ni bude smět vyrazit maximálně deset lidí.

11 milionů na Libušín
Po třech letech od osudného požáru, při kterém shořela historická Jurkovičova chata Libušín na Pustevnách, byla ukončena veřejná sbírka na jeho obnovu, kterou vyhlásilo rožnovské Valašské muzeum v přírodě. Celkově se ke dni ukončení sbírky vybralo 9 956 129 korun, další skoro milion vybral prostřednictvím DMS Nadační fond ČR. Zatímco turisté na Pustevnách si stále mohou v sousedství o něco známější chaty Maměnka prohlédnout pouze základy Libušína, v nedaleké Bystřičce se již tradičními postupy připravuje dřevo na vědeckou rekonstrukci vyhořelého objektu.

750 let Rožnova
Mimochodem Rožnov pod Radhoštěm si letos připomíná 750 let města. Byť jde o výročí postavené na badatelském omylu, město připravuje celou řadu akcí - do města budou pravidelně zajíždět parní vlaky, samotné město se vrátí do lázeňských časů, bude se besedovat, také třeba s průvodcem chodit a prohlížet si valašskou architekturu, pokřtí se také kniha plná historických fotografií Rožnova, vrcholem budou ve dnech 5. až 8. července slavnosti pod Radhoštěm. Více k programu tady.

Cyrilometodějský Velehrad
Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě zve na výstavu Cyrilometodějský Velehrad, kterou bude možné navštívit od 15. března až do února příštího roku. Jedná se o rozšířenou a doplněnou putovní výstavu Slováckého muzea v Uherském Hradišti přichystanou k 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Moravu. Výstavu v Rajhradě mimo jiné 22. března, kdy je oficiální vernisáž, uvede přednáška Blanky Rašticové ze Slováckého muzea o dějinách Velehradu jako poutního místa nazvaná Duchovní tradice Velehradu.

Jak se žilo na Hané
A ještě jedna výstava. Přerovské Muzeum Komenského představí v dubnu novou expozici, která dá odpověď na otázku, jak se žilo na Hané. Výstava zabere celé druhé patro přerovského zámku, kde muzeum sídlí, a sice prostřednictvím stylizovaných rekonstrukcí dobových staveb hanáckého venkova a jejich interiérů ze druhé poloviny 19. století. K vidění budou obytné budovy i stodoly, nebude chybět hospoda a kostel. Výstava také přiblíží nejrůznější tradice a zvyky na Hané udržované ve spojitosti se čtyřmi ročními dobami. Expozici Jak se žilo na Hané bude možné navštívit od 14. dubna.

Začíná větrací jaro
V sobotu 18. března zahájíme jarní etapu výletů Větrání. Na úvod to bude pohodová dvanáctikilometrová procházka po Hané, přesněji mezi Senicí a Náměští podél toku říčky Blata, následovat pak budou výlety do Březové nad Svitavou, na rozhlednu Bukovka nad Rapotínem, na Moravskou Saharu nebo třeba do Města Libavé. Termíny a základní informace k výletům najdete zde.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře