Muzejní noci, otvírání pramenů a expozice věnovaná věznici - TurNovinky 17/2017

Dominantní zprávou těchto Turistických novinek sice je ta o konání muzejních nocí v různých koutech Moravy a Slezska, ovšem informací, které se vám mohou hodit při plánování výletů či dovolených, tu najdete mnohem více. Jen se začtěte...


Zahájení lázeňské sezony
V Luhačovicích a Teplicích nad Bečvou se připravují na zahájení letošní lázeňské sezony. Luhačovické prameny se budou otevírat a světit o víkendu 12.-14. května, připravena je mimo jiné slavnostní mše svatá, procházka po pramenech, nejrůznější koncerty a divadla, jarmark nebo třeba přehlídka historických kol či automobilů. Více k luhačovického programu zde. Podobně je laděné také zahájení sezony v Teplicích nad Bečvou v sobotu 13. května - podrobnosti jsou k mání tady.

Festival muzejních nocí
Ke květnu již tradičně patří oblíbený Festival muzejních nocí, tedy večerů, kdy se muzea a galerie otevírají veřejnosti zdarma či za dobrovolné nebo snížené vstupné a často připravují i pestrý speciální program. Do letošního třináctého ročníku se v celé České republice k akci připojí přes 500 muzeí a dalších institucí. Festival oficiálně startuje 19. května a potrvá až do 10. června, ovšem třeba v Novém Jičíně již mají po své Čarodějné muzejní noci a muzea v Bystřici nad Pernštejnem připravila program zaměřený na 50. a 60. léta minulého století na sobotu 13. května (viz zde).

V pátek a v sobotu 19. a 20. května pak budou muzea praskat ve švech na řadě míst Moravy a Slezska. Nejvíce budou muzejní nocí žít nejspíš v Olomouci, kde se otevřou i vojenské pevnůstky nebo knihovny (program), v Brně, kde je připravena například fůra nejrůznějších workshopů a výtvarných dílen (program), či ve Zlíně (program). Z dalších míst namátkou: 19. května - Muzeum Oderska (www), Slovácké muzeum (www), Muzeum Blanenska (www) nebo muzea a další organizace v Mikulově (viz tady). 20. května - Muzeum regionu Boskovicka (www), Archeopark Pavlov (www), Národní ústav lidové kultury Strážnice (www) nebo Muzeum J. A. Komenského Uherský Brod (www). Přehled dalších institucí, které se do Festivalu muzejních nocí zapojí v dalších termínech, najdete tady.

Parní vlak krajem břidlice
Pokud máte raději než návštěvy muzeí třeba supící historické vlaky, pak zamiřte v sobotu 20. května do Suchdolu nad Odrou nebo míst po trati do Budišova. Po této trati totiž vyjede v 7:32 vlak v čele s parní lokomotivou Rosnička. Jeho jízdu doprovodí například ukázka přepadení vlaku v Klokočově a další přichystaný program ve Vítkově či Budišově nad Budišovkou. Více zde.

Celodenní jízdenka pro kolo
České dráhy nabízejí příznivcům cykloturistiky možnost zakoupení celodenní jízdenky pro kolo, se kterou je možné s kolem jet ve všech vlacích umožňujících přepravu kol. Jízdenka stojí 99 km a není omezena počtem ujetých kilometrů. Více o ní zde.

Motor pro jemnický vláček
A ještě jedna vlaková novina. Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě hledá prostřednictvím crowdfundinového portálu Startovač sponzory odborné opravy motoru nezbytného pro lokomotivu v čele výletního vlaku na jemnické lokálce. Přispět můžete už od 150 korun s nárokem na vybranou odměnu tady.

Exkurze v elektrárně
Na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně začala letní turistická sezona, což znamená, že v rámci exkurzí je možné se opět podívat i k horní nádrži elektrárny. Pokud máte o komentovanou prohlídku tohoto unikátního díla v srdci Jeseníků zájem, vyplatí se rezervovat si včas termín na těchto stránkách.

Věznice Uherské Hradiště
V uherskohradišťské Redutě je možné od konce dubna navštívit novou stálou expozici věnovanou místní věznici, která původně sloužila jako věznice krajského soudu, za druhé světové války ji však využívalo jako zajišťovací vazbu gestapo, po skončení války zde mučila a popravovala politické vězně Státní bezpečnost. V expozici je možné zhlédnout záběry z věznice, která zatím není veřejnosti přístupná, vyslechnout nahrávky rozhovorů s bývalými vězni nebo si prohlédnout protokoly z výslechů. V budoucnosti by měla být tematická expozice instalována přímo v prostorách bývalých cel a dalších prostor věznice.

Autobusy do Jeseníků
Posledně jsme upozorňovali na turistickou jednodenní jízdenku, kterou na svých linkách v Jeseníkách nabízí společnost Arriva. Nyní je třeba zmínit, že do Jeseníků lze i letos vyrazit oblíbenými touristbusy a cyklobusy. Touristbus z Olomouce jezdí už od 1. dubna, ostravský vyjede poprvé 3. června. Od 17. června do 10. září pak budou do hor vyjíždět i cyklobusy, a to z Olomouce, Šumperka a Krnova, posledně zmíněný dokonce každý den. Jejich cílem je vždy Ovčárna. Více tady.

Autobus na Lysou
Každé pondělí, středu a pátek od 10. května do 30. září mohou turisté, kterým se nechce nebo nemohou vyjít Lysou horu po svých, využít k cestě na vrchol a zpět rekreačního autobusu. ten bude vyjíždět od hotelu Ondráš v Raškovicích vždy v 8:30, cesta vyjde na 249, resp. 299 Kč. Rezervace jsou možné v kanceláři ČSAD ve Frýdku-Místku.

Nová prodejna suvenýrů
Olomoucká zoo zprovoznila novou prodejnu suvenýrů, umístěnou přímo u pokladen. Kromě nových prostorů ovšem prodejna láká i na doplněný a rozšířený sortiment propagačních předmětů. Ještě v letošní sezoně, nejspíše na začátku léta, pak bude dokončen nový pavilon Kalahari, v němž najdou útočiště surikaty, hrabáči, medojedi nebo damani kapští.

Otevřené brány
Projekt Otevřené brány jistě již není pro řadu turistů neznámý. Ale přece - jde o společný projekt Zlínského kraje, Arcibiskupství olomouckého, evangelické církve a měst a obcí, díky němuž jsou na území kraje zpřístupněny turistům od května do září vybrané církevní stavby. Novým pomocníkem při cestě za těmito "otevřenými branami" může být nedávno spuštěný web www.otevrenebrany.cz, kde najdete nejen přehled otevřených kostelů, ale také třeba akce, které se v nich nebo v jejich blízkosti konají. Mimochodem mezi otevřenými objekty je i poutní chrám Narození Panny Marie ve Zlíně-Štípě, který na začátku května oslavil 400 let od svého založení - nejen pro toto výročí by si zasloužil vaši pozornost...

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat s týdenní periodicitou, většinou v neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře