U svatého Vendelína

Na dohled Oseka nad Bečvou na Přerovsku stojí nedlouhou dobu kaple sv. Vendelína. Drobná, ale o to zajímavější betonová stavba právem poutá pozornost. Na první pohled je to díky modernímu provedení nebo výhledu, který se odtud otevírá. S kaplí se ale pojí příběh osecké rodiny, kterou poznamenal komunistický režim. Stavitel kapli vybudoval jako výraz úcty ke svým předkům i jako místo zastavení pro poutníky a turisty.

7 km / mapa / okres Přerov

Kaple, která zaujala i odborníky a byla nominována na Českou cenu za architekturu, je zasvěcena podle jména stavitelova dědy svatému Vendelínovi, ochránci polí a dobytka. Dovnitř se lze podívat zatím jen při mimořádných příležitostech (anebo klíčovou dírkou), zvenčí ale upoutá především velké kruhové okno, které je vyplněné čirými a modrými skleněnými kameny – jakou hru musí sluneční světlo vevnitř rozehrát! Každý příchozí si také může zazvonit na zvon nesoucí jméno stavitelovy matky Ludmily; lano, které ho ve vížce rozhoupe, je volně přístupné.

Před kaplí se lze posadit na lavičku a rozjímat, případně se kochat krásným výhledem. Jako na dlani je nejen Osek a kolem procházející železniční koridor a dálnice, toho času rozestavěná, pěkně lze přehlédnout ve svazích Oderských vrchů blízké Veselíčko se zámkem (dětský domov), za Osekem vykukuje Lipník nad Bečvou a horizont v jižním směru završuje hřeben Hostýnských vrchů s Kelčským Javorníkem a Svatým Hostýnem. Nutno podotknout, že je třeba si pomyslně odfiltrovat doléhající střelbu z blízkého vojenského prostoru Libavá.

Jak se ke kapli dostat? Z Oseka (ať už přímo z obce po silnici do Veselíčka, nebo po polňačce od vlakové zastávky) je to v době psaní těchto řádků drobet složitější kvůli stavbě dálnice, po dokončení bude cesta lemovaná starými třešněmi od dálničního mostu jistě zase přístupná. Případně se dá dojít z blízkých Radvanic, stačí se vydat z obce směrem na Lazníky či zmíněné Veselíčko a u chmelnice zahnout mezi pole a k vysílači v lokalitě U Březí. Ke kapličce je to pak již jen kousek za stálého výhledu na kus Přerovska. Kdo by chtěl po svých absolvovat celou trasu z Oseka do Radvanic (od vlaku k vlaku, se zastávkou u oseckého kostela Povýšení sv. Kříže a na radvanické návsi s kaplí), ujde zhruba sedm kilometrů – viz odkaz na mapu výše.



Výhled na Veselíčko

Osecký kostel Povýšení sv. Kříže




Náves s kaplí v Radvanicích

Komentáře