Hrady a zámky se konečně otevírají – část druhá

Když jsem se v předchozím příspěvku pokusil o stručný přehled hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu, nesmím opomenout ani hrady a zámky, které jsou přístupné v režii obcí, soukromých majitelů nebo v rámci muzejních prohlídek. Prošel jsem webové stránky řady historických objektů a níže přináším výsledek pátrání, který vám snad usnadní práci s vyhledáním kulturních zážitků po týdnech v domácí izolaci doprovázené pravidelnou dávkou čísel nakažených.

Už koncem dubna se návštěvníkům znovu otevřel například zámecký areál v Čechách pod Kosířem. Přesněji řečeno park a od tohoto týdne také zahrádka kavárny u zámecké oranžerie. Na prohlídku expozic věnovaných malíři Josefu Mánesovi či filmům Jana a Zdeňka Svěráka je třeba si ještě počkat do 25. května. Od tohoto data můžete návštěvu zámku spojit také s prohlídkou nové expozice pohřebních kočárů v Muzeu kočárů

Vyrazit již můžete také na hrad Boskovice, v květnu tu nabízejí volné prohlídky areálu s tištěným průvodcem. Boskovický zámek i s přilehlým parkem se ale otevřou až 26. května, takže pokud byste chtěli navštívit obojí, opět se vyplatí počkat. Zatím ale můžete vyrazit třeba na Hukvaldy nebo Helfštýn, které jsou otevřené od tohoto týdne, stejně tak se před několika dny otevřely brány k Trúbě ve Štramberku – na věž se ale kvůli rekonstrukci jen tak nepodíváte. 

Část ze svých pokladů již zpřístupnil také třeba zámek Fryštát v Karviné a na výstavy v těchto dnech zve například zámek v Holešově, prohlídky zámku se ale opět budou konat až koncem května. Podobné to je i na brněnském Špilberku, kde je areál již otevřen, ale do kasemat se návštěvníci podívají až od 25. května. Navštívit je už možné také muzejní expozice na zámku v Novém Jičíně nebo ve Frýdku, zámecký okruh frýdeckého zámku ale opět bude přístupný až později. A podobně naplánovali zpřístupnění zámeckých prostor i ve Žďáru nad Sázavou, kde již otevřelo Muzeum nové generace. Hashtag #brzynavidenouvmuzeu už přeškrtli i v Jihomoravském muzeu ve Znojmě, kde je od 12. května přístupný někdejší minoritský klášter, Dům umění i areál hradu s románskou rotundou sv. Kateřiny. 

O tomto víkendu, přesněji v sobotu 16. května, by se měly pro návštěvníky otevřít hrady Brumov a Cornštejn. Další památky pak budou následovat v následujících týdnech. Například do muzea na zámku ve Velkém Meziříčí se budou zájemci moci opět podívat 19. května, 25. května otevře své brány Slezskoostravský hrad, expozice na zámku v Moravské Třebové budou zpřístupněny k 26. květnu, o tři dny později otevře zámek v Mikulově (společně s tamní synagogou a Archeoparkem v Pavlově a jen od pátku do neděle) a 30. května pak zámek Plumlov. Tam mají na 6. června v plánu dětský den s kluby vojenské historie, doufejme, že ho epidemie nezmaří, když spousta dalších akcí nejen tady musela být zrušena. 

Na druhý červnový den pak avizují své otevření zámek v Bystřici pod Hostýnem nebo hrad Roštejn u Telče. Prozatím jsem nenašel žádný termín například u Náměště na Hané, Tovačova či Letovic, z letovického zámku ovšem slibují oznámit otevření po skončení nouzového stavu. Rozhodnutí prozatím nebylo oznámeno ani u Lešné v areálu zlínské zoo, která je jinak otevřená od konce dubna, nebo třeba Moravského Krumlova, jistě na sebe ale nenechají dlouho čekat...

Komentáře