Zpět v čase: Pohled na Karlovec

I šest set obyvatel kdysi žilo ve vsi Karlovec rozložené při soutoku Černého potoka s Moravicí v půvabném údolí mezi vyhaslými sopkami. Tep života v obci ovšem přerušilo rozhodnutí údolí přehradit a zaplavit – a rázem bylo téměř vše minulostí, pohlceno vodou, nad hladinou zůstal stát pouze barokní kostel sv. Jana Nepomuckého a fara.

O zatopení údolí Moravice v těchto místech, kudy prochází i zemská hranice mezi Moravou a Slezskem, se uvažovalo již od šedesátých let minulého století, život v obci, která měla malotřídní školu, školku, poštu, kino nebo domov důchodců v místním zámečku, ovlivňovala roky platná stavební uzávěra. V roce 1980 měl Karlovec ještě přes 250 obyvatel. Pak ale do údolí, nad nímž se tyčí fotogenická dvojice někdejších sopek Velký a Malý Roudný, zamířili geologové, začalo se s přípravnými pracemi a v roce 1987 byla stavba přehrady Slezská Harta oficiálně zahájena.

Původně měla být dokončena do pěti let, ovšem výstavba se natáhla na celé desetiletí, z důvodů politických změn, nedostatku financí i hledání smyslu přehrady v nové době. A tak někteří původní obyvatelé, kteří našli nový domov v okolních obcích či v panelových bytech v nedalekém Bruntále, se ještě v polovině devadesátých let mohli suchou nohou podívat do místa, kde stával jejich dům. Pak ale přišly tragické povodně, které v létě 1997 zaplavily velký kus Moravy a Slezska, a nebýt hráze Slezské Harty, byly by škody mnohem větší. Příval povodňové vody zkrátil plánované několikaleté  napouštění přehrady na několik dní. Zároveň ale voda tohoto jesenického moře, jak se přehradě zásobující užitkovou vodou Ostravsko a sloužící rekreaci dnes říká, přikryla většinu někdejší obce s kořeny v 16. století. Katastr Karlovce je dnes součástí města Bruntál.

Historický pohled na Karlovec byl vydán jako pohlednice v roce 1965 a našel jsem jej na stránce Filokartie.cz u článku o výstavbě přehrady. Současný záběr, který jsem pořídil od Razové před několika dny, sice nezachycuje lokaci z úplně stejného místa, ale pro ilustraci, myslím, bohatě stačí. Kostel v obou případech hledejte na snímcích vlevo...

Mimochodem o zániku Karlovce a výstavbě Slezské Harty pojednává i jeden z dílů cyklu České televize Zatopené osudy. Najdete ho zde.

A mimochodem podruhé: Slezská Harta je jednou z nejmladších přehrad v ČR, zároveň je s rozlohou 874 hektarů devátou a s objemem téměř 219 milionů metrů krychlových dokonce šestou největší přehradou. Co do objemu nemá na Moravě a ve Slezsku konkurenci, v rozloze ji předčí pouze nádrže Novomlýnská a Věstonická pod Pálavou. 



Komentáře