Okolo Vysočiny na kraji Bystřice

Ráj Vysočiny. Takové přízvisko se spojuje s Bystřicí nad Pernštejnem a jejím okolím v propagačních materiálech – a po několika návštěvách můžu potvrdit, že to není žádný marketingový trik. Na následujících řádcích bych se ale chtěl věnovat především Bystřici, kterou bych klidně nazval středobodem Vysočiny. Při cestě mezi zdejším vlakovým nádražím a samotným městem se totiž můžete podívat do idylické horácké vesnice nebo k několika hradům, které zdejší kraj po staletí střeží.

cca 4,5 km / mapa / okres Žďár nad Sázavou

Ve vyvýšené poloze na jih od města se rozkládá už od 15. století areál Nového Dvora, dřívějšího velkostatku, který sloužil k hospodaření ještě docela nedávno, naposledy jako školní statek. Už pět let je ale areál, jehož středem je čtyřkřídlá budova se zámečkem, byty pro služebnictvo či stájemi obklopující rozlehlé nádvoří, znám jako Centrum Eden. To v sobě snoubí muzeum s interaktivními expozicemi věnovanými řemeslům, zemědělství nebo třeba půdě, skanzen přibližující tradiční lidovou podobu a zvyky horácké vesnice, ekocentrum a farmu s jízdárnou. Na návštěvu centra s důkladným prozkoumáním všech expozic a vyzkoušením nabízených aktivit, kdy se lze podívat i do zámecké části dvora do obydlí pana správce, sotva stačí den. Na své si přijdou zejména děti (z krtčí nory v expozici Příběh půdy je lze opravdu jen těžko dostat!), ale ani dospělí se nudit nebudou (a to  nejen v pivnici).

Pokud vám po návštěvě centra zbude ještě nějaký čas na procházku po městě (možná trasa viz odkaz na mapu nahoře), je velká pravděpodobnost, že až na Masarykovo náměstí, které je historickým srdcem Bystřice, nedojdete. Podél cesty od Nového Dvora k městu totiž ve stínu stromů stojí desítka soch postav z pohádek a pověstí, starší děti ale spíše ocení protější lanové atrakce. A když už dojdete na konec pohádkové aleje a jste skoro na okraji sídliště, které je nutné do centra města překonat, objeví se socha zubra od Michal Olšiaka, který je mimo jiné také autorem plastik strážců zemské hranice českého lva a moravské orlice u Žďáru nad Sázavou nebo žáby v Tršicích na Olomoucku. Bystřický zubr, symbol pánů z Pernštejna, je další oblíbenou zastávkou dětí, některé sochu, jak jsem mohl vidět, zdolávají bez mrknutí oka.

A od zubra se lze vydat na kolečko nejen po hradech v okolí řeky Svratky. Autorům zdejšího Parku miniatur totiž loukou se klikatící potůček připomínal údolí Svratky, a tak kolem něj začali před nedávnem budovat modely hradů a klášterů v podobě z dob jejich největší slávy. Navštívit zde můžete Pernštejn, bez kterého by to už kvůli jménu města nešlo, hrad Lúčka, jehož torzo se ukrývá na kopci nad Dolními Loučkami u Tišnova, nebo klášter Porta Coeli. Dominantní pozici v parku, který se podle všeho bude i nadále rozrůstat a zvelebovat, má hrad Zubštejn, jehož mohutná zřícenina se tyčí nedaleko Bystřice nad vesničkou Pivonice.

Teprve nyní už takřka nic (až na dětské hřiště, pokud jste na výletě s dětmi) nebrání v cestě do historického středu města, jemuž vévodí barokní kostel sv. Vavřince. Na náměstí lze navštívit také městské muzeum, kde se dozvíte mimo jiné o těžbě uranu u nedaleké Dolní Rožínky. Další muzeum, tentokrát pro fandy vozidel Tatra a malých motocyklů, stojí nedaleko kostela. A další zajímavosti nabízí okolí města: daleko to není do Vítochova s kostelíkem sv. Michaela Archanděla, který patří k nejstarším a určitě i nejfotogeničtějším na Vysočině, od kostelíku je to jen kousek k Vírské přehradě, podél níž vede vodárenská naučná stezka a také tu můžete zahlédnout letošní Evropský strom roku Chudobínskou borovici. Zmiňovat se o kráse vesnice Vír pod hrází přehrady dost dobře nelze, ta se musí vidět, stejně tak je určitě lepší navštívit prý nejkrásnější údolí na světě se Štěpánovem nad Svratkou. Vyplatí se i vylézt na zmíněný Zubštejn anebo na rozhlednu Karasín... Ale to se všechno nedá za jeden den stihnout...

Pokud ale do Bystřice vyrazíte pouze na jeden den, Centrum Eden a Park miniatur nabídnou nejen Bystřicko v kostce. Co se týče dopravy, obojí je jen kousíček od vlakového nádraží, stejně tak zde není problém zaparkovat auto nebo (elektro)kolo. Jen pro představu autem jste v Bystřici z Olomouce za hodinu a půl, vlakem cesta bude trvat o něco déle, Bystřicí prochází lokálka z Tišnova do Žďáru, v těchto dvou místech budete muset přesedat z rychlíků...










Komentáře