Moravské vlajky zavlály v ulicích Olomouce

Brněnský Den za Moravu, který je již téměř desetiletí tradiční součástí podzimního kulturního kalendáře jihomoravské metropole, má od letoška mladšího sourozence. Pod jménem Moravský den poprvé vzbudil pozornost kolemjdoucích poslední květnový den v Olomouci.

Připomínku historie, kultury a tradic Moravanů zahájilo setkání v metropolitním chrámu sv. Václava, kde nejprve člen MNO Olomoucko Jaroslav Svozil připomněl význam biskupa Bruna ze Schauenburka pro kolonizaci a rozvoj středověké Moravy a poté moravští patrioti položili květinu v zemských barvách na hrob olomouckých arcibiskupů v kapli sv. Jana Křtitele. Setkání v katedrále podbarvila dómská varhanice Marie Maňáková hrou na tento vznešený nástroj.

Zhruba stohlavý průvod Moravanů, zdobený zemskými vlajkami, kroji zúčastněných folklorních souborů Cholinka, Krajina a Hagnózek, jejichž vystoupení se vinula celou slavností, či oděvy příslušníků Královského řádu Moravských rytířů svatého Rostislava a Kolumbana, se pak vydal ulicemi města. A budil zaslouženou pozornost obyvatel i turistů, kteří houfně vytahovali své mobilní telefony či fotoaparáty a průvod si fotografovali, někteří se i připojili.

Na Horním náměstí v prostoru mezi goticko-renesanční radnicí a barokním sloupem Nejsvětější Trojice, který je zapsán mezi památkami UNESCO, pak k zúčastněným promluvili představitelé Moravské národní obce i dalších promoravských organizací. Proslovy byly přitom proloženy folklorními ukázkami, čtením privilegia císaře Fridricha a také poledními melodiemi olomouckého orloje.

Na dopolední oficiální část programu slavnosti pak po obědě ve Smetanových sadech navázala vlastivědná vycházka po historickém centru města vedená autorem těchto řádků. Vycházky se zúčastnily čtyři desítky zájemců o olomoucké zajímavosti, přičemž přilákala nejen účastníky dopoledního programu.

Více než slova však o průběhu premiérového Moravského dne v Olomouci řeknou fotografie, nechme je tedy mluvit a těšme se na ročník druhý a všechny další, neboť premiéra byla důstojným položením základního kamene nové tradice.





















Komentáře