Podzimní větrání zamíří na Kartouzku

Pozůstatky někdejšího kartuziánského kláštera u Dolan nedaleko Olomouce budou ve středu 8. října odpoledne cílem další ze série vycházek Podzimní větrání.

Klášter u Dolan vznikl ve druhé polovině 14. století. Za husitských válek byl ovšem obsazen a stal se opěrným bodem husitů proti katolické Olomouci. Měšťané pak raději klášter odkoupili a nechali pobořit. Dnes je Kartouzka oblíbeným cílem vycházek po okolí Svatého Kopečku.

Na procházku podzimním lesem se mohou vydat všichni zájemci, není nutné se přihlašovat. Sraz účastníků je v 15:30 před hlavním olomouckým nádražím u zastávky D, odkud pojedou autobusem linky 11 k zoo na Svatém Kopečku. Poté již zamíří napříč lesem směrem ke Kartouzce.

Zpáteční cesta povede přes Dolany a Tovéř na zastávku MHD v Samotiškách, v Olomouci by účastníci měli být se setměním. Celkem během odpoledne urazí zhruba osm kilometrů, a bez problémů tak splní denní doporučení pro chůzi i ti, kteří celý den seděli ve škole či v kanceláři.

Příště Mont Blank

Podzimní větrání pak bude pokračovat v sobotu 18. října výšlapem na Velký Kosíř alias hanácké Mont Blank. Na vrcholu je možno rozdělat táborák a také vystoupat na vloni otevřenou rozhlednu a užít si výhledu na kus Hané. Sraz účastníků je naplánován na 9:30 na starém autobusovém nádraží u olomoucké tržnice. Návrat do Olomouce dle tempa a dopravních možností v průběhu odpoledne.

Pořadatelé si vyhrazují právo na změnu, zejména s ohledem na aktuální počasí.

Komentáře