Pojďte s Podzimním větráním na Hanácké Mont Blank

Velký Kosíř není se svými 442 metry žádným velikánem, nicméně na rovinaté Hané jde o natolik výrazný a oblíbený vrchol, že od obyvatel kraje dostal lichotivou přezdívku Hanácké Mont Blank. A právě na něj vede o tomto víkendu první sobotní výlet Podzimního větrání.

Nebude to túra nijak náročná. Na rozdíl od svého alpského kolegy je totiž vrchol Velkého Kosíře snadno dostupný a turisté během cesty lesem ani pořádně nepoznají, že stoupají do výše, snad jen pokud se vydají z Čech pod Kosířem, tak se zpotí.

„To ale není případ těch, kteří na Kosíř vyrazí s Radostí z pohybu, na výlet vyjdeme ze směru od Třebčína. Po zhruba pěti kilometrech dosáhneme kosířského vrcholu, kde je od loňského roku otevřena rozhledna a také je zde vybudováno posezení a ohniště, takže se můžeme odměnit výhledem na severní Hanou i opečením buřtů. Od rozhledny pak nabereme směr Slatinice, odkud se odpoledne vrátíme do Olomouce,“ uvedl organizátor Podzimního větrání Martin Višňa.

Celodenní výlet v Olomouci nejen skončí, ale také začne, v 9:30 je totiž naplánován sraz účastníků na tržnici. Cesta autobusem do zastávky Slatinice, Větřák vyjde na 28 korun. Procházka po Kosíři bude dlouhá asi 10 kilometrů, převážně po zpevněných cestách, zvládnou ji i předškolní děti. Návrat do hanácké metropole v odpoledních hodinách.

Příště Terezské údolí
Podzimní větrání bude po sobotním výletu pokračovat hned ve středu, kdy turisté během odpoledne zamíří jen kousek severně od Velkého Kosíře, a sice do Terezského údolí mezi Náměští na Hané a Laškovem. Sraz účastníků k této vycházce je v plánu na 15. hodinu na olomoucké zastávce Neředín, krematorium, autobusem se přepraví do Náměště, odkud se kolem zámku vydají do malebného údolí říčky Šumice. Návrat do Olomouce před 20. hodinou.

Komentáře