Dubnové Větrání zamíří na Svatý Kopeček

Olomoucký Svatý Kopeček patří k nejoblíbenějším turistickým cílům na střední Moravě, z dáli viditelná bazilika je též významným mariánským poutním místem. Právě sem, kde slovy Jiřího Wolkera žlutavý kostel vlá na hoře zelené, se v sobotu 18. dubna vydají účastníci druhého jarního Větrání.

Devítikilometrová trasa výletu do míst pro někoho možná již notoricky známých začíná na nádraží v Mariánském Údolí, odkud povede do svahu ve směru na vísku Posluchov. To bude fyzicky nejnáročnější úsek, který naplní význam slova „výstup“. Z Posluchova cesta pokračuje pod vysílač nad Radíkovem, kde se též rozkládá jedna z předsunutých vojenských pevností z 19. století. O tomto tzv. fortu bude během krátké přestávky určitě řeč.

Od pevnosti trasa míří k turistickému rozcestí U Radíkova, kde se napojuje na červenou značku vedoucí k olomoucké zoologické zahradě. Odtud je již barokní poutní kostel, povýšený v roce 1995 papežem Janem Pavlem II. na basiliku minor, na dohled. Cesta k němu povede kolem zdejšího hřbitova a se zastávkou u domu, v němž pobýval výše citovaný Wolker. Pokud se v kostele nebude právě konat svatba či jiný obřad, bude následovat jeho prohlídka, možná bude též návštěva Muzea Matice svatokopecké.

Výlet zakončí po možném obědě v blízké restauraci společný sestup alejí do Samotišek na městský autobus k hlavnímu olomouckému nádraží. Podle sil účastníků a počasí lze ovšem trasu prodloužit ze Samotišek až do Chválkovic a prohlédnout si ještě tuto městskou část Olomouce se zachovalým vesnickým jádrem a kostelem sv. Barbory, případně až k hlavnímu nádraží – trasa se tím prodlouží o cca šest kilometrů.

Výstup na Svatý Kopeček se koná jednak pod hlavičkou portálu Radost z pohybu a jednak jako součást turistického seriálu Putování Moravou spolku Moravská národní obec, jehož členové s myšlenkou pravidelně pořádaného výletu ke svatokopecké bazilice v minulosti přišli.

Sraz účastníků: 9:10 před Olomouc, hl. n., pod informační tabulí s odjezdy MHD; příp. 9:52 na nádraží Hlubočky-Mariánské Údolí
Cesta tam: 9:36 - vlak, 24 Kč (obyčejná jízdenka)
Cesta zpět: bus MHD ze Samotišek k hl. n., 14 Kč
Délka výletu: 9 km, 3-4 hod.
Náročnost: stoupání z Mariánského Údolí, jinak nenáročná trasa po zpevněných cestách
Popis trasy: Hlubočky-Mariánské Údolí, žst – Posluchov – osada Zdiměř – radíkovský vysílač – rozc. U Radíkova – Svatý Kopeček, zoo – Svatý Kopeček, bazilika – Samotišky, MHD (případně lze pěšky po cyklostezce pokračovat až do Chválkovic nebo až na hlavní nádraží -> o 6 km více).

FB událost

Komentáře