Větrači putovali krásou proti proudu Branné

Zatímco sobotní Větrání po hanáckých dědinách se kvůli tropickým teplotám a z nich plynoucímu téměř žádnému zájmu neuskutečnilo, včerejší výlet na pomezí Hrubého Jeseníku a Rychlebských hor se vyvedl na výbornou.

Teprve před několika dny vymyšlená cesta dostala název Poslední Jeseničák, a sice kvůli velké rekonstrukci jesenické tratě, které započala dnes. Včera tedy byla na nějakou dobu poslední možnost svézt se do Jeseníků vlakem - byla by škoda jí nevyužít. Na nádraží v Olomouci se sešla šestice větračů, pokud počítáme i vedoucího výpravy a psa Charlieho, ve skupině byl i zahraniční host Alex z Ghany, který na Hanou přijel studovat češtinu.

„Oh, yes of course,“ zněla jasná a nadšená Alexova odpověď na otázku, zda se mu výlet, se kterým ještě v sobotu odpoledne nepočítal, líbil. Krása horského údolí říčky Branné, památky stejnojmenného městečka a stráně s chalupami Ostružné a Ramzové zkrátka dostanou každého. A ani nevadilo, že jsou kolem dokola tropy a že hrozí déšť, naopak stromy v údolí poskytovaly cenný stín, Branná zase příjemně ledový vodní obklad pro hořící kotníky. K tomu chaloupky dokreslující malebnost kraje, lesní jahody u cesty, kobylky skákající přes ni. Snad jen prvorepublikové bunkry do toho všeho moc nepasují, ale dotvářejí obraz nedávné minulosti.

Část výpravy včetně Charlieho si přitom vedle šesti kilometrů z Branné do Ostružné střihla delší pokračování na Ramzovou přes vrch Ostružník. Protože absolvovaná trasa je velmi pěkná a turisticky zajímavá, nebudu se o ní nyní více rozepisovat a v brzké době ji sepíšu jako „stálý“ tip na výlet. Už teď mi ovšem můžete plně důvěřovat, že stojí za to.

V tomto týdnu můžete vyrazit na další dvě Větrání. Ve středu se vyráží na odpolední procházku z Daskabátu kolem přehrady do Tršic k žábě (FB událost), v sobotu pak červencová Větrání uzavře špacír po naučné stezce Údolím Bystřice z Domašova nad Bystřicí do Hrubé Vody (FB událost). Více o Větrání zde.

Komentáře